Je haar heeft, als je het goed verzorgt, een goede uitstraling.
Maar hoe houd je je haar gezond?
Hieronder vind je een lijst met de top 100 tips om je haar goed te verzorgen:

Top 100 haarverzorgingtips

  1. Geef je haar minstens eens per maand een intensieve behandeling, zelfs als het gezond is. Als je haar droog of beschadigd is, kun je dit wekelijks doen. Hiervoor kun je een haarmasker gebruiken, of een gewone voedende conditioner die je geruime tijd op je haar laat,, of een behandeling met warme olie.
  2. Vermijd wrijving op je haar zoveel mogelijk. Slaap niet met je haar los, of gebruik een satijnen kussensloop. Hierdoor verminder je klitten. Als je haar heel lang is en klem raakt tussen autoraampjes, gordels, deuren, of zelfs onder je achterwerk wanneer je gaat zitten, is het belangrijk om te onthouden dat al deze zaken je haren kunnen beschadigen. Draag je haar gevlochten of opgestoken wanneer je kunt, om dagelijkse wrijving en schade te vermijden. Want, wat alle fabrikanten van haarverzorgingsproducten ook mogen beweren, Voor beschadigd haar helpt enkel de schaar!
  3. Verzamel je haar niet allemaal boven op je hoofd als je het wast, dan vraag je om klitten.
    Breng je shampoo enkel aan de wortels aan en was je hoofdhuid. Dan kun je wat water toevoegen om het gemakkelijker naar je punten toe te verdelen, of je kunt ook gewoon de shampoo uitspoelen zonder de shampoo eerst in je lengte te masseren: het schuim loopt over je haar bij het spoelen en maakt zo je haar voldoende schoon zonder te sterk ontvettend en uitdrogend te werken – zo vermijd je het vette wortels/droge punten fenomeen.
    Een nog betere methode is eerst coniditoner aan te brengen op je haarlengte voor je shampoo gebruikt op je hoofdhuid: je punten profiteren ervan en ze zijn beschermd tegen de detergenten in de shampoo. Nadat je de shampoo in je hoofdhuid gemasseerd hebt, spoel je de conditioner en de shampoo samen uit.
  4. Gebruik conditioner na elke wasbeurt, ook na bovenstaande methode! Deze gebruik je vooral op je punten en je lengte. Als je een droge hoofdhuid hebt, kun je de conditioner over je gehele haar aanbrengen, anders hou je het best bij de lengte alleen. Ontwar je haar voorzichtig terwijl de conditioner inwerkt en terwijl je het uitspoelt, hierdoor zal je haar gemakkelijker te ontwarren zijn na het wassen.\
  5. Je kunt ook enkel conditioner gebruiken om je haar te wassen. In plaats van je haar te ontvetten zoals shampoo dat doet, maakt de conditioner alle vuil los van je haar waardoor je het gewoon uitspoelt.
    Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is voldoende conditioner te gebruiken en het minstens tien minuten te laten inwerken, je hoofdhuid te masseren en zorgvuldig te spoelen.
  6. Spoel je haar uit met zo koud mogelijk water. Hierdoor gaan de ‘haarschubben’ sluiten waardoor je haar minder kans heeft in de war te raken en te breken, maar tegelijkertijd krijg je hierdoor ook gladder, glanzender haar. Je gelooft het misschien niet, maar het went, en je wordt er lekker door opgepept!
  7. Als je haar heel grof is, of sterk krullend, of als je het advies uit stap 1 niet gevolgd hebt en je haar beschadigd is, kun je een leave-in conditioner gebruiken bovenop je gewone conditioner die je wel uitspoelt. Je kunt ook een kleine hoeveelheid van je favoriete coniditioner gebruiken, of enkele druppels olie. Wees hier echter voorzichtig mee, je haar kan er gemakkelijk weer vettig uitzien. Als je te weinig hebt kun je nog altijd een beetje extra nemen.
  8. Wees extreem voorzichtig met je haar wanneer het nat is. Wrijf je haar niet droog met een handdoek, maar knijp je lengte zachtjes tussen de handdoek, of wikkel je haar in een grote handdoek. Borstel je haar NOOIT wanneer het nat is, omdat het dan het kwetsbaarst is. Gebruik een kam met wijd uitstaande tanden om je natte haar te ontwarren. Eigenlijk is het steeds beter te kammen in plaats van te borstelen, met uitzondering van de volgende stap.
  9. Wees voorzichtig waarmee je je haar in model brengt. Wanneer je een borstel gebruikt, neem dan een natuurlijk borstel van fijn haar. Deze zijn nuttig om de talg over je haar te verdelen (de natuurlijke beschermende olie van je haar) en om lossen haren te verwijderen. Als je haar zo dik is dat een bortsel van fijnhaar er niet door geraakt, dan zijn er verschillende gladde houten borstels op de markt die vriendelijk zijn voor je haar.
  10. Wanneer je een kam met wijd uitstaande tanden gebruikt, is dit veel minder beschadigend, maar het is belangrijk om een kam te kiezen zonder ruwe of scherpe randjes die je haar schrapen. Als je geen naadloze kam kunt vinden, kun je ook de randjes van je kam gladder maken met een fijne vijl.
  11. Kam je haar verschillende keren per dag om het uit de war te houden. Werk in kleine secties, begin met de punten te kammen en ga zo stukje per stukje naar de wortels toe. Klitten zijn een harde dobber voor je haar, en het is beter ze te vermijden. Kleine knoopjes die je niet uit je haar gekamd krijgt, ook niet met de hulp van conditioner, moeten uit je haar geknipt worden, en niet uit je haar getrokken worden!
  12. Toupeer je haar nooit of te nimmer! Dit vernielt het gezondste haar in geen tijd!
  13. Ontwar je haar volledig voor je het wast. Eens alle klitten weg zijn, kun je het borstel met je borstel van fijnhaar om losse haren te verwijderen, hierdoor verminder je de kans op knopen tijdens het wassen (en je afvoer zal minder snel verstoppen).
  14. Laat je haar nu en dan eens vuil worden. De natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert is goed voor je haar. Dus als je de deur niet uit moet, steek je haar op zodat het uit je weg en uit je gedachten is. Vergeet het niet te borstelen voor je het wast om de olie over je haar te verdelen, en vergeet ook niet de deur niet open te doen als er gebeld wordt!
  15. De eerste stap om je haar lang te laten groeien, is veruit de belangrijkste. Deze stap is een absolute vereiste als je gezond haar wil, voor eender welke lengte, maar het is ook de moeilijkste stap. Als je beslist om je haar te laten groeien, is het beter om de bestaande schade aan je haar af te knippen. Dit kun je doen door gespleten punten individueel af te knippen, of door een knipbeurt. Onthoud dat, als je haar tot aan je middel komt, je punten tot zes jaar oud kunnen zijn, en gedurende die periode lopen ze hoe dan ook beschadiging op, hoe voorzichtig je ook bent.
  16. Wanneer beschadigd haar niet afgeknipt wordt, kan het zorgen dat het haar afbreekt, waardoor het opnieuw gaat splitten. Om gezond lang haar te hebben is het dus beter om te starten met gezond haar.
  17. Knip je haar regelmatig bij. Als je haar beschadigd is kan de schade verder omhoog gaan. Om dit te voorkomen is het beter de schade onmiddellijk af te knippen als ze zich voordoet.
  18. Als je je huidige haarlengte wil behouden, kun je een centimeter of anderhalve centimeter per maand knippen (dit is de gemiddelde groei). Als je je haar lang wil laten groeien, kun je het 1 – 1,5 centimer per drie of vier maanden knippen. Tussen knipbeurten kun je wel gespleten puntjes afknippen. Hiervoor ga je in een klaar licht zitten (de zon is het beste), zo zie je de puntjes beter. Gebruik hiervoor enkel een goede kappersschaar, en gebruik die schaar ook enkel om haar te knippen, anders wordt ze bot en beschadigt ze je haar nog meer.
    Als je dit regelmatig doet kunnen de knipbeurten zelfs langer uitgesteld worden.
  19. Maar, als je haar schade begint te vertonen, moet je het vaker knippen. Beschadigt haar wordt niet langer – het breekt, en op termijn verergert de schade enkel.
  20. Als je niemand hebt die je genoeg vertrouwt om je haar te knippen, probeer een kapsalon te vinden dat gespecialiseerd is in lang haar, of tenminste een specialist in dienst heeft. Onthoud dat de meeste kappers graag knippen, tenslotte hebben ze niet veel aan iemand die slecht een keer in de zoveel maanden eens binnenspringt. Als je haar kort en gestileerd is, ga je regelmatig naar de kapper, en spendeer je altijd geld om je kapsel te onderhouden. Als je kapper je ervan probeert te overtuigen dat je lange, gezonde haar geknipt moet worden, maak je beter dat je wegkomt! Overweeg enkel ‘advies’ gegeven door een kapper, familie of vrienden die het beste met je voorhebben en die weten wat je voor ogen hebt. Anders glimlach je vriendelijk en negeer je elk woord. Je bent niet te oud, te dun, te klein, te grijs, te eender wat om lang haar te hebben!
  21. Vermijd zoveel mogelijk om hitte te gebruiken op je haar. Geen haardrogers, geen krultangen, geen warme krulspelden, en zeker geen steiltangen! Als je per se je haar wil droogblazen, hou het zo kort mogelijk, als je haar al bijna droog is, en met de temperatuur zo laag mogelijk. Als je toch verwarmde krulspelden wil gebruiken, gebruik zachte krullers, absoluut GEEN velcro krullers! Metalen krulspelden zijn veilig, als je het borsteltje eruittrekt.
  22. Als je de krultang of steiltang regelmatig gebruikt, is gezond lang haar niet voor jou weggelegd.
  23. Gebruik geen agressieve chemicaliën op je haar. Absoluut geen permanents en geen peroxide! Als je toch wil kleuren, gebruik haarkleuringen zonder peroxide of henna. Een haarkleuring met een laag peroxidegehalte is aanvaardbaar, maar een herhaald gebruik zal uiteindelijk de gezondheid van je haar beïnvloeden, het is onvermijdelijk. Geen permanenten of ontkrullen! Deze chemicaliën breken de interne structuur van je haar af om het kunstmatig weer op te bouwen. Vermijd ze absoluut.
  24. Vermijd chloor- en zout water. Was je haar zo snel mogelijk na het zwemmen met shampoo. Minimaliseer het uitdrogend effect door je haar voor het zwemmen volledig nat te maken met gewoon water zodat het minder chloor of zeewater kan opslorpen, of je kunt ook een conditioner aanbrengen op je haar en het opsteken of vlechten, zo blijft je haar min of meer beschermd tijdens het zwemmen.
  25. Als je vaak zwemt doe je er goed aan een goede badmuts te dragen. Zelfs dan kun je voor het zwemmen je haar met coniditioner insmeren, zodat het ten volle voordeel kan halen uit de extra lichaamswarmte die ontstaat tijdens het bewegen.
  26. Als je veel tijd in de zon doorbrengt, gebruik je best een conditioner met een zonnefactor, of bedek je haar met een sjaaltje, een bandana, een pet of een hoed.
  27. Als je je haar vaak los draagt, beschadigd het sneller. Het haar schuurt langs stoelen, muren en langs je kleding en kan daardoor beschadigen en minder gaan glanzen. Draag het dus ook eens vast, in een staart of een leuk vlechtje, om het op die manier te beschermen.
  28. Probeer elastiekjes zonder metalen stukje te gebruiken. Het metalen stukje zorgt ten eerste voor minder rekbaarheid, maar ook kan dit je haar beschadigen. Je kunt deze metaalvrije elastiekjes gewoon in de drogist vinden, onder andere van het merk Zenner.
  29. Borstel je haar niet te vaak, om haaruitval en beschadiging te voorkomen. Let ook op de vorm van de borstel; het is beter om een borstel met ronde uiteinden te gebruiken om frictie en wrijving te voorkomen. Drink veel water. Je haar heeft vocht nodig om het soepel te houden en door water te drinken hou je de vochthuidhouding op peil.
  30. Probeer ongeveer een liter water per dag te drinken!
  31. Probeer eens met iets minder heet water te douchen. Deze hitte is slecht voor je haar en kan het permanent beschadigen. Wanneer je je haar föhnt, zet deze dan op de laagste stand en op koude lucht, als je föhn deze functie heeft.
  32. Geef jezelf regelmatig een hoofdhuidmassage om de doorbloeding en de haarzakjes te stimuleren.
  33. Wist je dat de haargroei mede wordt beïnvloed door wat je eet? Zet voor een gezonde haargroei veel groenten op het menu en eet producten met veel vitamine A, C, B complex (erg belangrijk), ijzer en koper
  34. Iedere dag je haar wassen of een keer per week? Dat is voor iedereen verschillend. Je weet zelf het beste wanneer het nodig is.
  35.  Ben je gewend je haar iedere dag te wassen, gebruik dan wel een heel milde shampoo. Teveel reinigende stoffen in je haar tasten de natuurlijke beschermlaag aan.
  36. Dep je haar na het wassen voorzichtig droog. Even lekker hard droogwrijven kan je haar behoorlijk beschadigen.
  37.  Haal geen kam door je natte haar. Wacht liever tot het zeker voor 80% droog is. Dit voorkomt beschadigingen
  38. Heb je gekleurd haar. Gebruik dan speciale verzorgingsproducten voor gekleurd haar. Ze helpen echt om je haar langer mooi te houden.
  39. Ei. Je hebt vast wel eens gehoord dat het goed is voor je haar. Het geeft je haar namelijk een proteïneboost. Zeer geschikt voor beschadigd haar. Heb je geen zin in een ei op je hoofd, mix er dan één door je shampoo, laat het 5 minuten inwerken en spoel het dan goed uit met lauwwarm water.
  40. Borstel je haar iedere dag. Hierdoor worden de natuurlijke oliën over het haar verspreid waardoor het gevoed wordt en mooi gaat glanzen.
  41. Verzorg je hoofdhuid goed.
  42. Behandel je haar met voorzichtigheid of het een teer voorwerp is. Kam of borstel het niet onnodig en friemel er niet mee.
  43. Rook niet, beperk gebruik van koffie en drank, deze komen je lichaam niet ten goede en dus uiteindelijk ook je haar niet.
  44. Arganolie

    Arganolie toevoegen aan je dagelijkse voeding doet wonderen voor het haar. Arganolie is rijk aan vitamines, mineralen en essentiële vetzuren, en houdt daardoor het haar zacht, sterk en gezond. Je kunt dit natuurproduct ook rechtstreeks op haar en hoofdhuid aanbrengen.

  45. De bekendste spoorelementen zijn ijzer, jodium, koper en zink.
    Bij een goed en gevarieerd eetpatroon krijgt u deze spoorelementen voldoende binnen. Deze spoorelemten zijn nodig voor sterk en gezond haar.
  46. Appelazijn
    Appelazijn reinigt je haar niet alleen, je kunt het ook als conditioner gebruiken. Je haar wordt er sterk en glanzend van. Voeg een scheutje azijn toe bij je gewone shampoo of masseer je hoofdhuid met azijn en was het daarna. De azijn verhelpt niet alleen pluizig haar maar helpt ook tegen roos.
  47. Honing
    Neem een eetlepel honing en los die op in wat lauw water. Gebruik het als haarlotion. Pure honing kan je op je hoofdhuid smeren. Je huid wordt er door gevoed en gehydrateerd.
  48. Ei
    Klop een ei en masseer het in je haar en hoofdhuid. Laat het een kwartiertje intrekken en spoel het uit met lauw (dus geen warm) water. Te warm water laat het ei stollen en dan krijg het moeilijk uit je haar.
  49. Olijfolie
    Doe wat olijfolie op je handen en masseer het in je haar en hoofdhuid. Dek je haar af met wat plastic, een douchemuts en een handdoek en laat het enkele uren intrekken. Je kunt het ook de hele nacht laten intrekken. Breng eerst shampoo aan, masseer de shampoo er door en voeg dan pas water toe en spoel het uit.
  50. Mayonaise
    In mayonaise zit (olijf)olie en ei. Twee ingredienten die goed zijn voor je haar. Neem een eetlepel mayo en masseer je hoofdhuid en je haar er mee. Dek het eventueel af met wat plastic en een handdoek. Laat het een half uurtje intrekken. Spoel het uit met warm water.
  51. Citroensap
    Vermeng wat citroensap met water en verdeel het over je haar na het wassen. Citroensap laat je haar glanzen en geeft het veerkracht.
  52. Schakelen tussen koude en warme omgeving in de winter is zeer belastend voor je lokken . Vervang verloren vocht met een wekelijkse diepe conditioner voor een betere glans.
  53.  Verminder de impact van warmte styling met een goede beschermer spray of balsem . Kies een niet-vette product dat niet zal wegen je haar naar beneden.
  54. Boost uw kleuren, natuurlijke of geverfd , met een specialist shampoo en conditioner , gevolgd door een kleur schot of leave- in kleur beschermer.
  55. Reinig uw lokken wekelijks naar een product build – up te verwijderen en te revitaliseren je kleur .
  56. Seal de cuticula van je strengen en boost glans met een explosie van koud water na het beëindigen van uw reiniging regime.
  57. Als u in een gebied met hard water woont , niet over- schuim een ‘ stervende ‘ shampoo . In plaats daarvan , was dit dan direct en re – schuim met meer.
  58. Schouderlang haar is gemiddeld ongeveer twee jaar oud, dus behandelen als een stuk van fijn, oud kant.
  59.  Vermijd onnodig borstelen , kammen of behandeling – Gebruik zachte haren die flexibel langs de borstel .
  60. Vermijd voeding die haargroei remt of haaruitval bevordert.
  61. Er is een aantal dingen die je niet moet doen of eten om haaruitval tegen te gaan. De volgende zaken kunnen je haar beschadigen en haaruitval veroorzaken, tijdelijk of permanent.
  62. Vermijd vloeibare diëten met zeer lage caloriewaarden. Naast dat ze je energieniveau sterk verlagen, kunnen dit soort diëten haaruitval tot gevolg hebben.
  63. Vermijd het eten van rauw eiwit. Dit kan niet alleen schadelijke bacteriën bevatten, maar het bevat ook een stof die biotine aan zich bindt, waardoor het niet wordt opgenomen door het lichaam.
  64. Kies een milde shampoo en conditioner. Het is zachter voor je haar en dat blijft hierdoor in betere conditie. Vermijd agressieve zepen, vooral als ze geparfumeerd zijn, omdat deze de hoofdhuid kunnen beschadigen.
  65. Ziekte en antibiotica kunnen haaruitval veroorzaken.
  66. Zorg dus dat je een goede fysieke conditie behoudt om de effecten hiervan op je haar tegen te gaan.
  67. Coeliakie kan haaruitval veroorzaken. Praat met je dokter als dit het geval is.
  68. Draag een pruik als je last hebt van tijdelijke haaruitval.
  69. Hormoontherapie,dit kan voor sommige vrouwen een oplossing zijn. Bespreek wel eerst alle voor- en nadelen eerst met je dokter.
  70. Ga spaarzaam om met gel en lak. Trek je haar bijvoorbeeld niet elke dag met een flinke portie gel strak naar achteren (hoe minder vaak hoe beter). Je haar heeft hiervan te lijden en kan op den duur zelfs uitvallen.
  71. Gebruik milde haar producten en vermijd verven of chemische behandelingen zoveel mogelijk.
  72. Was je haar liever met te koud water dan met te heet water.
  73. Gebruik altijd een conditioner en neem de tijd om het product te laten intrekken voordat je het weer met water uitspoelt. Heb je geen geduld voor een conditioner die je moet uitspoelen, ga dan voor een ‘leave in’ product dat je na het wassen op handdoek droog haar aanbrengt en niet hoeft uit te spoelen.
  74. Gebruik kwalitatief goede haar producten.
  75. Kies een shampoo die geschikt is voor jouw haartype en die ook daadwerkelijk iets voor je haar doet. Sla verder nooit het gebruik van een conditioner over. Een conditioner voedt het haar en beschermt het tegen warmte en de zon. Het maakt het haar bovendien gemakkelijk kambaar waardoor je frictie zoveel mogelijk voorkomt.
    Ook leave-in conditioners op basis van proteïnen kunnen veel voor je haar doen.
  76. Als je het liever wilt bespreken met een persoon die er meer ervaring mee heeft, kan je er altijd voor kiezen om naar een specialist te gaan en je haar problemen melden.
    Een huisarts of haar expert is ook een prima keuze.
  77. Gebruik ‘s avonds voor je naar bed gaat castor olie en was dit er de volgende ochtend weer vanaf. Doe dit in het begin dagelijks. Zie je al een succesvolle groei? Dan kun je voortaan een wekelijks ritme aannemen.
  78. Kijk wat werkt voor jouw haar,de bekendheid of de prijs van het product is niet belangrijk voor de verzorging van jouw haar.