Een talentenjacht is een evenement waarbij gepoogd wordt door middel van een wedstrijd of competitie nieuwe talenten op te sporen. Dit talent kan diverse disciplines bestrijken, zoals uitblinken in sportmuziektheater of televisiepresentatie.

Een talentenjacht kan vele vormen aannemen. Zo zijn er bijvoorbeeld scouts, die door voetbalwedstrijden te bezoeken, trachten nieuw voetbaltalent op te sporen. Maar meestal betreft het een georganiseerde bijeenkomst waarop verschillende deelnemers hun kunnen in een bepaald expertiseveld laten horen of zien, en waar een jury of het publiek een oordeel velt over de prestaties.

Voorbeelden van talentenjachten op televisie zijn Nieuwe Oogst, het Cabaret der Onbekenden, de Pats Boem Show, de SoundmixshowIdolsShowmastersX Factor,The voice of Holland en The Winner is…. Ook muziekconcoursen kunnen als talentenjacht gezien worden.

De winnaar van een talentenjacht ontvangt meestal als prijs of tegenprestatie een aanbod (bijvoorbeeld een groot optreden, of een vermelding in een vaktijdschrift) in de discipline waar hij of zij goed in is.

Hier onder vind u de beste audities van de talentenjachten die wereldwijd werden uitgezonden