Wat zijn super foods? Wat zijn de beste superfoods? Hoe gezond zijn deze producten? Superfoods, we worden er al een tijdje mee dood gegooid. Het lijkt wel alsof er iedere maand weer een nieuwe superfood wordt ontdekt. De ene zou nog beter en gezonder zijn dan de ander. Hieronder de top 100 beste superfoods welke echt helpen. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (zie bron) en geen marketing dingen …

super

Elke score vertegenwoordigt het gemiddelde van het percentage dagelijkse aanbevolen hoeveelheid per 100 calorieën; hoogste score die kon worden behaald was 100. Alleen groente en fruit met een score hoger dan 10 kwam op de lijst terecht. Hieronder de top 10 beste super foods:

Superfood Score
Waterkers 100
Chinese kool 91.99
Snijbiet 89.27
Bieten 87.08
Spinazie 86.43
Witlof 73.36
Bladsla 70.73
Peterselie 65.59
Romeinse sla 63.48
Mergkool 62.49

De top 10 dus. Enkele verrassingen: bijvoorbeeld dat frambozen, mandarijnen, cranberry’s, knoflook, ui en bosbessen niet hoger dan een 10 scoorden en daarmee niet werden opgenomen in de superfoods lijst-der-lijsten. Bosbessen is opvallend omdat deze vrucht in het verleden toch vaak als ‘must eat’ werd bestempeld. Zit trouwens een logische verklaring achter. De voedingswaardedichtheidsscore werd bepaald op basis van 17 voedingswaarden. Het goede bestandsdeel van bosbessen was niet een van de 17. Blijf bosbessen dus vooral toevoegen aan je kwark of smoothies.

Bekijk de volledige lijst met alle superfoods op cdc.gov.

Vegetables

Asparagus
Avocados
Beets
Bell peppers
Broccoli
Brussels sprouts
Cabbage
Carrots
Cauliflower
Collard greens
Crimini mushrooms
Cucumbers
Eggplant
Garlic
Green beans
Kale
Mustard greens
Onions
Peas
Portobello mushrooms
Potatoes
Rainbow chard
Romaine lettuce
Shiitake mushrooms
Spinach
Summer squash
Sweet potatoes
Swiss chard
Tomatoes
Turnip greens
Winter squash
Yams

Calcium-Rich Foods

Almond milk
Cheese, low fat
Cottage cheese, low fat
Milk, skim or 1%
Orange juice with calcium
Rice milk
Soy milk
Yogurt with active cultures, low fat

Fruits

Apples
Apricots
Bananas
Black olives
Blackberries
Blueberries
Cantaloupe
Cherries
Cranberries
Figs
Grapefruit
Grapes
Honeydew melon
Kiwifruit
Lemons
Limes
Nectarines
Oranges
Papaya
Peaches
Pears
Pineapple
Plums
Prunes
Raisins
Raspberries
Strawberries
Watermelon

Grains

Amaranth
Arborio rice
Barley
Brown rice
Buckwheat
Bulgur
Corn
Jasmine rice
Millet
Oats
Quinoa
Rye
Spelt
Triticale
Wheat berries
Whole grain breads, cereal, pasta
Whole wheat breads, cereal, pasta
Wild Rice

Proteins

Almonds
Beef, lean
Black beans
Cashews
Chicken, skinless
Chickpeas
Egg whites
Eggs
Fish, unbreaded
Flaxseed
Garbanzo beans
Hemp seeds
Hummus
Kidney beans
Lima beans
Lentils
Miso
Navy beans
Nuts
Peanut butter, natural
Peanuts
Pinto beans
Pork, lean
Pumpkin seeds
Salmon, canned or fresh
Seafood, unbreaded
Sesame seeds
Soybeans
Sunflower seeds
Tahini
Tempeh
Tofu
Tuna, canned or fresh
Turkey, skinless
Veggie burgers
Walnuts
Wild game, skinless

Miscellaneous

Canola oil
Dark chocolate
Green tea
Olive oil

About The Author