Extreme sporten (ook wel actie sport, aggro sport en avontuurlijke sporten) is een populaire term voor bepaalde activiteiten gezien als het hebben van een hoge mate van inherente gevaar. Deze activiteiten omvatten vaak de snelheid, hoogte, een hoge mate van fysieke inspanning, en zeer gespecialiseerde uitrusting.

De definitie van een extreme sport is niet exact en de oorsprong van de term is onduidelijk, maar het aan populariteit gewonnen in de jaren 1990 toen het werd opgepikt door marketing bedrijven om de X Games bevorderen en wanneer het Extreme Sports Channel en Extreme.com gelanceerd.

Terwijl het gebruik van de term “extreme sport” wijd en zijd heeft verspreid naar een veelheid van verschillende activiteiten, precies welke sport worden beschouwd als ‘extreem’ te beschrijven is discutabel. Er zijn echter voor de meeste extreme sporten een aantal kenmerken. [4] Hoewel het niet het exclusieve domein van de jeugd, extreme sporten hebben de neiging om een jonger-dan-gemiddelde demografische doelgroep hebben. Extreme sporten zijn zelden gesanctioneerd door scholen. [Nodig citaat] Extreme sporten hebben de neiging om meer solitair dan de traditionele sport te zijn [5] (raften en paintballen zijn opmerkelijke uitzonderingen, als ze klaar zijn in teams). Daarnaast beginnen extreme sporters hebben de neiging om te werken aan hun ambacht zonder de begeleiding van een coach (hoewel sommigen mogen een coach later huren).

Activiteiten gecategoriseerd door media als extreme sporten verschillen van traditionele sporten als gevolg van het hogere aantal inherent oncontroleerbare variabelen. Deze omgevingsvariabelen zijn vaak weer en het terrein in verband, met inbegrip van wind, sneeuw, water en bergen. Omdat deze natuurlijke verschijnselen niet kunnen worden gecontroleerd, ze onvermijdelijk van invloed op de uitkomst van de bepaalde activiteit of evenement.

In een traditionele sportevenement, atleten strijden tegen elkaar onder gecontroleerde omstandigheden. Hoewel het mogelijk is om een gecontroleerde sportevenementen zoals de X Games creëren, er omgevingsvariabelen die niet constant kunnen worden gehouden voor alle atleten. Voorbeelden hiervan zijn het veranderende sneeuwcondities voor snowboarders, rots en ijs kwaliteit voor klimmers, en golfhoogte en vorm voor surfers.

De beste extreme sport momenten.