FC Barcelona is een voetbalclub uit BarcelonaCatalonië (Spanje). De club behoort tot de Europese en wereldtop. De clubkleuren zijn paars (of granaatrood)-blauw (blaugrana) en het stadion van Barcelona is Camp Nou of Nou Camp, dat letterlijk ‘nieuw veld’ betekent. Aartsrivaal van Barcelona is Real Madrid. Wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als de El Clásico. Nog een belangrijke rivaal is de stadsgenoot RCD Espanyol; de onderlinge duels dragen de naam Derbi de Barcelona. FC Barcelona werd begin 2010 door de IFFHS verkozen tot beste ploeg over de periode 1991-2009.

Voor de Catalaanse bevolking werd in de jaren van het strenge regime van Franco de club het absolute symbool van hun eigen identiteit en drang naar onafhankelijkheid. Dat is het tot op de dag van vandaag gebleven.

Voor de club speelden onder anderen Bernd SchusterDiego MaradonaHristo StoichkovGheorge HagiLadislao KubalaMichael LaudrupRomarioRonaldoLuís FigoPatrick KluivertRonald KoemanRivaldoRonaldinhoLionel MessiXaviCarles Puyol en Andrés IniestaJohan Cruijff behaalde met de club grote successen. Als speler behaalde Cruijff weinig tastbare prijzen, slechts één kampioenschap in 1974 en eenmaal de Spaanse beker (de Copa del Rey – in de tijd van dictator Franco nog Copa del Generalissimo geheten), maar zijn spel staat voor altijd bij de supporters in het geheugen gegrift. Later, toen Cruijff coach was, formeerde hij een elftal dat bekend kwam te staan als het Dream Team. Het hoogtepunt van dit team was het winnen van de Europacup I in 1992, tegenwoordig Champions League genaamd.

Frank Rijkaard, in 2003 aangesteld als coach, wist een team te creëren dat het team van Cruijff evenaarde door naast de landskampioenschappen van 2005 en 2006 ook de UEFA Champions League van 2006 te winnen. Ook het huidige team, dat eerder onder leiding stond van Josep Guardiola, wordt vaak vergeleken met dit Dream Team. De laatste drie jaar werd Barcelona kampioen in de Primera División, en in zowel 2009 als in 2011 won het de Champions League (beide door de finale van Manchester United te winnen). Barcelona is de enige club in Europa die vanaf de instelling vanEuropees voetbal in 1955 elk jaar aan één van de toernooien deelnam.