De energieprijzen gieren de pan uit. Dit komt 100% door het wanbeleid van de regering in de afgelopen 10 jaar. Alles moet groen. Dus niet investeren in kernenergie, gaskraan dichtdraaien in Groningen & ons afhankelijk maken van de inkoop van energie uit het buitenland (o.a. Rusland).

Nu staat gaat de prijs voor € 1,00 kWh per 1 oktober 2022 naar gemiddeld 1,02 EURO. Je leest het goed! In 2021 was dit nog gemiddeld € 0,22 . Een stijging van bijna 550% !!!

Top 10 tips om op stroomverbruik (electriciteit) te besparen

Tijd om te proberen was te besparen op de energie. Al heeft het niet extreem veel zin met zulke enorme bedragen per kWh. Onderstaand bespaar tips bij een gemiddeld huishouden waarbij jaarlijks circa 3.000 kilowattuur aan elektriciteit wordt verbruikt.

 1. Vervang gloeilampen voor ledlampen (bespaar tot 520 euro per jaar)

2. Was op lagere temperaturen (bespaar 90 euro per jaar)

3. Maak gebruik van een waslijn of droogrek (bespaar tot 300 euro per jaar)

4. Vervang je oude koelkast (bespaar tot 160 euro per jaar)

5. Vervang je ventilatiebox (bespaar tot 250 euro per jaar)

Van de alle Nederlandse huishoudens met mechanische ventilatie heeft circa 9o procent nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox. Deze box verbruikt ruim € 250 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar. Moderne boxen (op gelijkstroom) gebruiken tot wel tien keer minder stroom

6. De-freeze (bespaar tot 75 euro per jaar)

Het bekende ijslaagje in je vriezer. Niemand wordt er vrolijk van, maar de gemiddelde huisgenoot heeft vaak ook geen zin om er iets aan te doen. Probeer het toch eens in de zoveel tijd te doen, want met een ijslaagje van een paar millimeter loopt het energieverbruik van je vriezer flink op.

7. Gooi de Energieslurpers uit het raam (bespaar tot enkele honderden euro’s)

Een biertap, aquarium en waterbed zijn grote energieslurpers. Nu hoef je je vissige vrienden en biertap niet meteen de deur uit te doen, maar je bespaart wel veel op je energierekening. Zet sowieso de biertap uit als je deze niet gebruikt. Andere grootverbruikers:

 • elektrische boiler
 • elektrische kachel
 • airco
 • tuinvijverpomp en terrasverwarming (link naar artikel besparen buiten)
 • waterbed
 • thuistap voor bier
 • (Amerikaanse) koelkast of diepvries (link naar koelkast vervangen)
 • groot televisiescherm
 • infraroodsauna en stoomcabine
 • wasdroger en vaatwasser

8. Zet je apparaten volledig uit

Opladers die je niet gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten, verbruiken toch energie. En dat is zonde. Haal deze stekkers daarom uit het stopcontact wanneer je mobiele telefoon of tablet zijn opgeladen. Veel apparaten zoals koffiezetters en magnetrons verbruiken altijd wat energie, zelfs als je ze niet gebruikt. Vaak herken je dergelijke apparaten aan een klokje of lampje dat altijd aanstaat. 

9. Maak gebruik van het piek- en daltarief

Het is de moeite waard om, als je het niet precies weet, dit uit te zoeken via je energieleverancier en ernaar te handelen. Of om een overstap te overwegen naar een piek- en daltarief. Je hebt daarvoor wel een meter nodig die op twee standen kan draaien. Het dal-tarief is vaak tot 30% lager.

Draai je wasje dus als het daltarief in gaat en bespaar tot 30%.

10. Vervang je vloerverwarmingspomp (bespaar tot 300 euro per jaar)

De laatste jaren zijn er nieuwe energiezuinige pompen ontwikkeld die al snel terug verdiend kunnen worden door de hoge besparing.

About The Author