Een stunt is een ongewone en moeilijke fysieke prestatie of een handeling die een speciale vaardigheid vereist, uitgeoefend voor artistieke doelen op televisie, theater of cinema. Stunts vormen een belangrijk deel binnen actiefilms.

Voor met de computer gecreëerde speciale effecten waren speciale effecten gelimiteerd tot het gebruik van modellen, valse perspectieven en andere speciale in-camera effecten, behalve wanneer er iemand bereid is van paarden te vallen, te springen uit een auto of te ontsnappen uit een brand: de stuntman.

Deze stunts worden door een stuntman uitgevoerd omdat ze te gevaarlijk zijn voor de acteurs zelf. De stuntman heeft bescherming aan voor de gevaarlijkste stunts, om letsels te voorkomen. Om het realistischer te laten lijken doet de stuntman dezelfde kleding en make-up als de acteur. De stunts zelf kunnen zo van een afstandje gefilmd worden zonder dat de kijker het doorheeft dat het niet om de acteur zelf gaat, maar om de stuntman. Er worden ook close-ups gemaakt van de acteurs om de illusie compleet te maken.

Hier onder een filmpje met de meest waanzinnige stunts die mensen ooit hebben gedaan. vaak gaan dit soort stunts of acties mis wat vaak erg pijnlijk is en ook erg gevaarlijk! Maar in het volgende filmpje gaan veel dingen goed en gaan ze zoals het zou moeten.