Een HBO-opleiding is een opleiding die wordt aangeboden op het hoger beroepsonderwijs (HBO) niveau in Nederland. Het staat voor “Hoger Beroepsonderwijs”, HBO-opleidingen zijn gericht op de praktijk en zijn vaak specifiek gericht op een bepaald beroep of vakgebied. Ze zijn vaak gericht op het voorbereiden van studenten op een specifieke loopbaan of rol in de beroepsgroep. HBO-opleidingen zijn vaak korter dan universitair opleidingen en duurt vaak 3 tot 4 jaar. De HBO-diploma’s worden uitgereikt door hogescholen, na het behalen van de opleiding.a student standing in front of a class
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Er zijn veel HBO-opleidingen met verschillende salarissen afhankelijk van de sector en de ervaring van de werknemer. Sommige van de bestbetaalde HBO-studies zijn:

 1. Geneeskunde
 2. Tandheelkunde
 3. Farmacie
 4. Veterinaire geneeskunde
 5. Rechten
 6. Bedrijfskunde
 7. Technische bedrijfskunde
 8. Werktuigbouwkunde
 9. Elektrotechniek
 10. Informatica

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit afhankelijk is van de regio, de ervaring en de werkgever. Sommige van deze opleidingen kunnen hoger of lager betaald worden dan andere, afhankelijk van de specifieke functie en de werkgever. Daarnaast kan het ook afhankelijk zijn van de specifieke branche waarin je werkt, bijvoorbeeld een ingenieur in de lucht- en ruimtevaart zal waarschijnlijk meer verdienen dan een ingenieur in de techniek van wegenbouw.

Salarissen HBO studies

Het salaris dat iemand verdient na het voltooien van een HBO-opleiding kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke studie, de werkgever, de locatie en de ervaring. Hieronder een aantal voorbeelden van salarissen voor enkele populaire HBO-studies:

 • Bedrijfskunde: € 2.000 – € 3.500 per maand
 • Technische Bedrijfskunde: € 2.500 – € 4.000 per maand
 • Werktuigbouwkunde: € 2.500 – € 4.000 per maand
 • Elektrotechniek: € 2.500 – € 4.000 per maand
 • Informatica: € 2.500 – € 4.500 per maand
 • Marketing: € 2.000 – € 3.500 per maand
 • Management: € 2.500 – € 4.500 per maand

Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat salarissen variëren afhankelijk van de specifieke functie, de werkgever en de locatie.About The Author