Een ETF (Exchange-Traded Fund) is een type beleggingsfonds dat wordt verhandeld op een beurs, vergelijkbaar met individuele aandelen. Het is ontworpen om de prestaties van een specifieke index, grondstof, obligatie of een samenstelling van activa nauwkeurig te volgen. ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van diversificatie, liquiditeit en kostenbesparingen.Belangrijke kenmerken van ETF’s zijn:

  1. Diversificatie: ETF’s bieden een brede diversificatie van effecten of activa binnen één fonds. Hierdoor verkleinen beleggers hun risico door blootstelling aan verschillende beleggingen tegelijkertijd.
  2. Transparantie: ETF’s bieden transparantie doordat de samenstelling van het fonds en de activa regelmatig openbaar worden gemaakt. Beleggers weten dus wat ze in het fonds bezitten.
  3. Liquide: ETF-aandelen worden gedurende de handelsdag op de beurs verhandeld, waardoor beleggers gemakkelijk in en uit kunnen stappen tegen actuele marktprijzen.
  4. Lagere kosten: Over het algemeen hebben ETF’s lagere beheerkosten in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen, wat resulteert in een hoger netto rendement voor beleggers.
  5. Beheerde portefeuille: ETF’s worden beheerd door fondsbeheerders die verantwoordelijk zijn voor het nauwgezet volgen van een index of activa-allocatie om de prestaties van het fonds te optimaliseren.
  6. Flexibiliteit: Beleggers kunnen ETF’s kopen en verkopen gedurende de handelsdag tegen marktprijzen, waardoor ze flexibiliteit hebben bij het handelen.
  7. Toegang tot diverse activa: ETF’s kunnen blootstelling bieden aan aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta, vastgoed en andere activa.
  8. Belastingefficiëntie: Door de specifieke structuur van ETF’s kunnen ze belastingvoordelen bieden, zoals belastinguitstel op kapitaalwinsten tot het moment van verkoop.
  9. Breed scala aan keuzes: Er zijn ETF’s voor vrijwel elke beleggingsstijl en doelstelling, waaronder aandelen-ETF’s, obligatie-ETF’s, sector-ETF’s, thematische ETF’s, grondstoffen-ETF’s, en meer.
  10. Gemakkelijke toegang tot markten: ETF’s bieden beleggers toegang tot markten en activa die anders moeilijker te bereiken zouden zijn, zoals buitenlandse markten of specifieke sectoren.

Veel voorkomende voorbeelden van ETF’s zijn index-ETF’s die een bepaalde aandelenindex, zoals de S&P 500, repliceren. Er zijn ook sector-ETF’s, obligatie-ETF’s, grondstoffen-ETF’s en meer, die elk hun eigen doel en focus hebben.

Het is belangrijk om de prospectus van een ETF te bestuderen, de onderliggende activa en het beleggingsbeleid te begrijpen voordat je in een ETF investeert. ETF’s bieden een handige manier om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen en deel te nemen aan verschillende markten.

Waar en hoe kan ik ETF’s kopen?

Gebruik bijvoorbeeld Degiro om ETF’s te kopen. Deze heeft zelfs een lijst met kern ETF’s waarbij lage handel/aankoop kosten gelden.

Beste type ETF’s met hoge risico’s maar ook potentieel rendementAbout The Author