Edelmetalen zijn metalen die gewaardeerd worden vanwege hun zeldzaamheid, schoonheid en duurzaamheid. Ze worden vaak gezien als een waardevolle investering vanwege hun stabiliteit en rol als hedge tegen inflatie. Hier zijn de top 10 edelmetalen waarin beleggers vaak investeren: 1. Goud (Gold): Goud is een van de meest bekende en traditionele edelmetalen. Het wordt vaak gezien als een veilige haven en wordt gebruikt voor sieraden, munten en als belegging.
 2. Zilver (Silver): Zilver is na goud het meest populaire edelmetaal. Het heeft zowel industriële toepassingen als waarde als belegging.
 3. Platina (Platinum): Platina wordt veel gebruikt in de auto-industrie, juwelen en in de elektronica. Het wordt beschouwd als een waardevolle investering vanwege zijn schaarste en diversificatievoordelen.
 4. Palladium (Palladium): Palladium wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, elektronica en sieraden. Het is waardevol vanwege zijn industriële toepassingen en beperkte aanbod.
 5. Rhodium (Rhodium): Rhodium wordt vooral gebruikt in katalysatoren voor auto’s en heeft de aandacht getrokken van beleggers vanwege de schaarste en stijgende vraag.
 6. Iridium (Iridium): Iridium wordt gebruikt in industriële toepassingen, waaronder elektronica, en wordt steeds meer gewaardeerd vanwege zijn zeldzaamheid.
 7. Ruthenium (Ruthenium): Ruthenium wordt voornamelijk gebruikt in elektronica en als katalysator. Het heeft ook potentieel als investering vanwege de groeiende vraag in verschillende sectoren.
 8. Osmium (Osmium): Osmium is het dichtstbekende element en wordt gebruikt in sommige industriële toepassingen. Het is een zeer zeldzaam en dicht metaal.
 9. Gallium (Gallium): Gallium wordt gebruikt in halfgeleiders, LED’s en zonnecellen. De vraag groeit vanwege de toenemende toepassingen in de elektronica.
 10. Indium (Indium): Indium wordt voornamelijk gebruikt in platte beeldschermen, zonnepanelen en halfgeleiders. Het is essentieel in moderne technologieën en heeft daarom investeringspotentieel.

Hoe beleggen in goud?

De vraag naar goud als belegging kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder economische onzekerheid, inflatie, monetaire beleidsmaatregelen, geopolitieke spanningen en meer.

Om een idee te krijgen van de omvang van beleggingen in goud, kunnen we kijken naar gegevens over goudreserves van centrale banken en de totale goudvoorraad in de wereld. Eind 2020 bedroeg de totale wereldwijde goudvoorraad (inclusief goudreserves van centrale banken, particuliere beleggingen, en industrieel gebruik) naar schatting ongeveer 200.000 ton, volgens schattingen van het World Gold Council.

Centrale banken houden een aanzienlijk deel van het wereldwijde goud in hun reserves. Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, China en Rusland, hebben aanzienlijke goudreserves als onderdeel van hun officiële reserves.

Particuliere beleggers, instellingen en juweliers dragen ook bij aan de totale beleggingen in goud. Dit kan plaatsvinden in de vorm van goudstaven, gouden munten, exchange-traded funds (ETF’s) die zijn gekoppeld aan goud, sieraden en andere vormen van goudbeleggingen.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in goud, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren om in goud te beleggen:

 1. Fysiek goud:
  • Goudstaven en munten: Je kunt fysieke goudstaven en munten kopen van erkende dealers. Dit geeft je directe fysieke eigendom van goud, maar houd er rekening mee dat je ook moet zorgen voor veilige opslag.
  • Gouden sieraden: Sieraden gemaakt van goud zijn een andere manier om fysiek goud te bezitten, maar houd er rekening mee dat de prijs van sieraden ook beïnvloed wordt door de kosten van de arbeid en het ontwerp.
 2. Goud-gerelateerde beleggingen:
  • Exchange-Traded Funds (ETF’s): Goud-ETF’s zijn beursgenoteerde fondsen die de prijs van goud volgen. Ze bieden een handige manier om blootstelling aan goud te krijgen zonder fysiek goud te hoeven bezitten. Voorbeelden zijn SPDR Gold Trust (GLD) en iShares Gold Trust (IAU).
  • Goudmijnaandelen: Beleggen in bedrijven die goud mijnen. Deze aandelen worden beïnvloed door de prijs van goud en de prestaties van het bedrijf. Voorbeelden zijn Newmont Corporation (NEM) en Barrick Gold Corporation (GOLD).
 3. Futures en opties:
  • Handelen in goudfutures en -opties op termijnmarkten. Dit is een meer complexe vorm van beleggen en vereist kennis van de markt.
 4. Goudrekeningen:
  • Sommige banken bieden goudrekeningen aan, waarbij je virtueel goud kunt kopen en verkopen. Je hebt dan geen fysiek goud, maar je investeert in de waarde ervan.
 5. Sieraden of collectibles:
  • Investeren in gouden sieraden of verzamelobjecten. Dit kan aantrekkelijk zijn voor liefhebbers van gouden kunstwerken, antieke sieraden of historische gouden munten.
 6. Online platforms:
  • Gebruik online platforms die handel in goud mogelijk maken, waarbij je goud kunt kopen en verkopen tegen actuele marktprijzen.About The Author