Hier zijn 10 leuke weetjes over de beurs en financiële markten:  1. Bulls en Bears: De termen “bull market” en “bear market” komen voort uit de manier waarop deze dieren aanvallen. Een stier valt aan door zijn hoorns omhoog te gooien, terwijl een beer aanvalt door zijn klauwen naar beneden te slaan. Een bull market verwijst naar een stijgende markt, terwijl een bear market verwijst naar een dalende markt.
  2. Beurssymbolen: Aandelen op de beurs hebben unieke symbolen, vaak afgeleid van de naam van het bedrijf of een afkorting daarvan. Bijvoorbeeld, het symbool voor Apple Inc. is AAPL.
  3. Ticker Tape Parade: De term “ticker tape parade” komt van de ticker tape machines die werden gebruikt om beurskoersen te tonen. Ticker tape parades werden oorspronkelijk gehouden om de successen van beleggers te vieren.
  4. Oldest Stock Exchange: De oudste nog bestaande beurs ter wereld is de Amsterdamse Beurs (Euronext Amsterdam), opgericht in 1602.
  5. Flash Crash: Op 6 mei 2010 onderging de Amerikaanse aandelenmarkt een ‘flash crash’, waarbij de Dow Jones Industrial Average binnen enkele minuten met bijna 1000 punten daalde en vervolgens weer herstelde. Dit werd toegeschreven aan een combinatie van geautomatiseerde handel en een groot verkooporder.
  6. Warren Buffett’s eerste aandeel: Warren Buffett, een van ‘s werelds bekendste beleggers, kocht zijn eerste aandeel op 11-jarige leeftijd. Hij kocht drie aandelen van Cities Service Preferred voor $38 per stuk.
  7. All-time high NASDAQ: Op het hoogtepunt van de dot-com bubbel in maart 2000 bereikte de NASDAQ-index een intraday recordhoogte van 5132,52 punten. Na de bubble barstte, daalde de index sterk.
  8. Black Tuesday: Op 29 oktober 1929, bekend als “Black Tuesday”, crashte de Amerikaanse aandelenmarkt en leidde dit tot de Grote Depressie. Het was een van de meest verwoestende dagen in de geschiedenis van de beurs.
  9. Wall Street Bull: Het beeld van de stier op Wall Street in New York City symboliseert de financiële welvaart en een optimistische markt. Het werd geplaatst als kunstwerk na de beurscrash van 1987.
  10. Lange beursweekenden: In sommige gevallen, zoals nationale feestdagen, kunnen de financiële markten sluiten voor een lang weekend. Een bekend voorbeeld is het “Thanksgiving-weekend” in de Verenigde Staten, waarbij de markt op donderdag (Thanksgiving) gesloten is en een verkorte handelsdag op vrijdag plaatsvindt.

Deze weetjes bieden een interessante kijk op de geschiedenis en dynamiek van de financiële markten.About The Author