De Formule 1 (F1) is de hoogste klasse van openwheel autosport, erkend door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), de internationale autosportbond. Het is een van de meest populaire en prestigieuze motorsportevenementen ter wereld, met een wereldwijd publiek en een grote schare fans.

Hier zijn een paar leuke weetjes over de Formule 1: 1. Snelste pitstop: Het record voor de snelste pitstop in de Formule 1 werd in 2019 behaald door het Red Bull Racing-team tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Max Verstappen had een pitstop van 1,91 seconden!
 2. Hoge G-krachten: Tijdens een Formule 1-race kunnen de coureurs G-krachten ervaren tot wel 6 G in de bochten. Dit betekent dat hun lichaamsgewicht zes keer zo zwaar aanvoelt!
 3. Meeste wereldkampioenschappen: Michael Schumacher en Lewis Hamilton delen het record voor de meeste wereldkampioenschappen in de Formule 1, elk met zeven wereldtitels.
 4. Duurste sportwagens: Formule 1-auto’s zijn enkele van de duurste sportwagens ter wereld. Het kost miljoenen dollars om een enkele wagen te ontwerpen, bouwen en onderhouden gedurende het seizoen.
 5. Hoogste snelheden: De snelste topsnelheid ooit gemeten in de Formule 1 was ongeveer 372,6 km/u (231,5 mph) door Valtteri Bottas tijdens de Italiaanse Grand Prix van 2016.
 6. Aantal races per seizoen: Het aantal races in een Formule 1-seizoen varieert van jaar tot jaar, maar in het algemeen zijn er ongeveer 20 tot 23 races in een seizoen.
 7. Aantal onderdelen in een auto: Een Formule 1-auto bestaat uit ongeveer 80.000 individuele onderdelen.
 8. Veiligheidsmaatregelen: De veiligheidsontwikkelingen in de Formule 1 zijn opmerkelijk. Sinds Ayrton Senna’s fatale crash in 1994 zijn er veel verbeteringen doorgevoerd, waaronder de introductie van de HANS (Head and Neck Support) en strengere veiligheidsnormen voor circuits.
 9. Brandstofverbruik: Een Formule 1-auto verbruikt ongeveer 3,5 liter brandstof per kilometer tijdens een race, wat neerkomt op ongeveer 140 liter brandstof voor een hele raceafstand.
 10. Meeste overwinningen in één seizoen: Het record voor de meeste overwinningen in één seizoen staat op naam van Sebastian Vettel, die in het seizoen 2013 maar liefst 13 races won.

Max Verstappen

 • De Formule 1 staat bekend om zijn technologische vooruitgang en innovatie, zowel op het gebied van de auto’s als op het gebied van data-analyse, simulaties en strategische besluitvorming tijdens races.
 • Globalisering: De Formule 1 heeft een wereldwijd publiek en een grote aanhang in veel landen. Het trekt miljoenen kijkers via televisie en online platforms, evenals fans die de races live bijwonen.About The Author