Welvaartsziekten, ook bekend als niet-overdraagbare ziekten (NCD’s), zijn aandoeningen die vaak worden geassocieerd met een modern en welvarend levensstijl, inclusief slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, roken, overmatig alcoholgebruik en chronische stress.



Hier zijn de top 10 welvaartsziekten:

  1. Hart- en vaatziekten (HVZ):
    • Voorbeelden zijn hartaanvallen, beroertes, hartfalen en hypertensie.
  2. Type 2 diabetes:
    • Een aandoening waarbij het lichaam niet effectief insuline kan produceren of gebruiken, wat resulteert in een hoge bloedsuikerspiegel.
  3. Obesitas:
    • Overgewicht en obesitas verhogen het risico op meerdere aandoeningen, waaronder diabetes, hartaandoeningen en gewrichtsproblemen.
  4. Chronische luchtwegaandoeningen:
    • Hieronder vallen ziekten zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en astma, vaak veroorzaakt door roken en blootstelling aan luchtvervuiling.
  5. Kanker:
    • Verschillende vormen van kanker, zoals longkanker, borstkanker en darmkanker, worden in verband gebracht met bepaalde levensstijlfactoren, waaronder roken, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging.
  6. Mentale gezondheidsproblemen:
    • Stress, angststoornissen, depressie en andere psychische aandoeningen zijn vaak het gevolg van een veeleisende levensstijl en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
  7. Osteoporose:
    • Een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, wat kan leiden tot broze en fragiele botten.
  8. Artritis:
    • Artrose en reumatoïde artritis zijn aandoeningen die leiden tot pijn, ontsteking en verlies van mobiliteit in de gewrichten.
  9. Alzheimer en andere vormen van dementie:
    • Degeneratieve aandoeningen van de hersenen die het geheugen, denkvermogen en gedrag beïnvloeden.
  10. Hepatische steatose (leververvetting) en leveraandoeningen:
    • Vaak geassocieerd met overmatig alcoholgebruik en obesitas, kan leiden tot levercirrose en andere ernstige leveraandoeningen.

Preventie en management van welvaartsziekten zijn cruciaal en omvatten gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken, matiging van alcoholgebruik en het verminderen van stress. Regelmatige gezondheidscontroles en vroegtijdige interventie zijn ook belangrijk voor het beheer van deze aandoeningen.

Tip 1: Eet gezond en kies voor lekker veel groenten en fruit

Kies bij voorkeurs voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Eet het liefst dagelijks groenten, fruit, aardappelen, volkoren-producten en zaden plus noten. Je voelt je daardoor fitter, het is goed voor je cholesterol plus bloedsuikerspiegel en ook ben je beter bestand tegen stress.

Tip 2: Beweeg dagelijks volop of minimaal 30 min

Actief in beweging zijn is goed voor je gezondheid. Door elke dag minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen, pomp je het bloed door je bloedvaten en dat doet je lichaam goed. Niet alleen is het goed voor je hart, maar het houdt ook je spieren soepel, je botten sterk en voorkomt overgewicht. Bovendien voer je door je intensief te bewegen stresshormonen af en maak je geluksstofjes aan die je een heerlijk gevoel geven.

Tip 3: Doe aan stressmanagement

Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Bouw in je dagelijkse routine enkele herstelmomenten in. Bijvoorbeeld in de ochtend én voor je gaat slapen. Doe ontspanningsoefeningen om tot rust te komen.



About The Author