Pokémon Go is een gaaf, tof en mega populair. De augmented reality app van Niantic Labs verbrak in de eerste week al talloze records en gaf apps als Candy Crush en Clash of Clans al het nakijken. Het veroorzaakte een immer aanhoudend fenomeen waar elk bedrijf maar al te graag een graantje van mee wil pikken, en waardoor Nintendo opeens weer volop in de schijnwerpers staat. Toch biedt het ogenschijnlijk simpele spelletje nog een verrassende diepgang en geheimen. We zetten de top 100 tips, hulp, adviezen en tricks op een rijtje die je misschien nog niet kende.

pokemon go tips hulp tricks

1. Overbevolking van een soort Pokémon gebruiken als voordeel

Als jij ook bijvoorbeeld heel veel Pidgey vangt en zeg nou zelf wie doet dat nou niet. Dan zal je hoogstwaarschijnlijk deze elke keer naar professor Willow sturen voor één candy. Er is ook een andere optie als je de power level van je Pidgeot bijvoorbeeld niet omhoog wil levelen. Als je bijvoorbeeld al zestig Pidgey candies hebt, dan kan je ook eerst je Pidgey laten evolueren. Je krijgt namelijk 500XP voor het laten evolueren van een Pokémon. Door dit te doen krijg je dus 500XP en hierna kan je geëvolueerde Pidgey alsnog naar professor Willow sturen voor één Pidgey candy.

2. Evoluerende Pokémon krijgen al hun health terug, zelfs als ze al verslagen zijn. Verspil dus geen revives en potions als het helemaal niet nodig is.

3. Beste methode om een Pokémon te vinden via het nearby-scherm

Als je Pokémon GO al een tijdje hebt gespeeld heb je het vast al meegemaakt dat je een Pokémon in het nearby-scherm ziet die je heel graag wilt hebben. Je gaat op pad om de Pokémon te vinden, maar je krijgt het misschien niet voor elkaar om de Pokémon te vinden. Reddit-gebruiker TheColorlessPill heeft een afbeelding gepost op de subreddit van Pokémon GO, waar hij uitleg geeft hoe je het beste een Pokémon kan opsporen.[1] In de afbeelding hieronder wordt eigenlijk visueel het spelletje warm en koud afgebeeld.

4. Aan het begin van Pokémon Go kun je uit drie starter-Pokémon kiezen: Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Eigenlijk is er zelfs een vierde keuze. Er is namelijke en trucje waarmee je Pikachu kunt kiezen in plaats van de andere drie keuzes. We leggen je in dit artikel uit hoe dat in zijn werk gaat.

5. Als je het scherm van je telefoon uitzet stopt ook de game. Als je dus besluit te gaan hardlopen omdat je een ei wil laten uitkomen, dan zul je de app open moeten laten staan en je scherm aan. Binnenkort komt echter een Pokémon Go Plus armbandje beschikbaar. Met behulp van het armbandje blijft de game actief en kun je gewoon Pokéstops en Pokémon vinden zonder dat je het scherm van je telefoon aan hoeft te houden. Scheelt ook weer voor je accu!

6. Neem een half uur pauze bij een Poké Stop

Als je bijvoorbeeld een Lure Module hebt kan je deze gebruiken op een Poké Stop. Dit zorgt ervoor dat de Poké Stop, Pokémon aantrekt. Je kan nu dus bij de Poké Stop blijven, Pokémon vangen en ook nog eens om de tijd items claimen van de Poké Stop. Andere Pokémon GO-spelers kunnen dan ook zien dat deze Poké Stop een Lure Module heeft en kunnen ook extra Pokémon vangen daar. Door deze situatie kan je dus ook meteen andere spelers in de buurt aantrekken en zo samen Pokémon vangen, win-winsituatie! Je kan natuurlijk ook bij een Poké Stop blijven en een Incense gebruiken. Een Incense is een persoonlijke item en hier hebben andere spelers geen voordeel bij.

7. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je batterij te besparen. Zo heeft Pokémon Go een ingebouwde Battery Saver option waar niet veel mensen van af weten. Battery Saver Mode zorgt ervoor dat je scherm wel uit gaat maar dat de app open blijft als je je smartphone ondersteboven houdt. Zeer handig als je een lange dag voor de boeg hebt. Je smartphone zal trillen als er een Pokémon in de buurt is, dus let goed op! Een andere manier om je batterij te besparen is het uitzetten van augmented reality. We leggen je in dit artikel uit hoe dat moet.

8. De voetafdrukken laten zien hoe een Pokémon is. Elke individuele voetafdruk staat voor 50 meter. Een Pokémon met een voetafdruk onder zich betekent dat hij 50 tot 100 meter van je verwijderd is, terwijl een Pokémon met drie voetafdrukken zich dus binnen radius van 200 meter om je heen bevindt. De grijze Pokémon staan nog niet in je Pokédex.

9. Als je een Pokémon selecteert in het “Nearby” scherm, dan wordt het beestje in kwestie je doel en wordt de kans dat je de Pokémon ook daadwerkelijk tegen komt een stuk groter. Altijd doen dus!

10. Staat er een Pokémon in de “Nearby” lijst zonder voetafdrukken? Roep de Pokémon op door op je scherm te tikken, waarna de voetafdrukken binnen enkele seconden zullen verschijnen.

11. Elke Gym heeft een “prestige” meter, die bepaalt tot in hoeverre een team de Gym in kwestie nog in handen heeft. De meter loopt namelijk leeg naar mate de verdedigende Pokémon worden verslagen door andere teams. Voor elke verdedigende Pokémon die verslagen wordt zal er 1000 prestige van de meter afgetrokken worden, en als je alle Pokémon weet te verslaan zonder te verliezen dan wordt daar nog eens 500 prestige bij opgeteld. Je hoeft dus niet in een keer het team dat de Gym bezit te verslaan. Alle kleine beetjes helpen.

12. Door op het potloodje naast een Pokémon’s naam te drukken kun je zijn of haar naam veranderen. Alles is toegestaan, maar alleen jij kan de naam zien. Voor alle andere trainers heet jouw Pikachu gewoon nog steeds Pikachu, hoe creatief jouw zelf verzonnen namen ook zijn. Hier lees je meer over het veranderen van de namen.

13. Wilde je een Pokémon vangen maar miste je Pokéball het beestje in kwestie? Tik op de gevallen Pokéball en je kunt ze gewoon nog een keer gebruiken! Veel mensen blijven nieuwe Pokéballs gooien, wat natuurlijk enorm zonde is.

14. Het is slimmer om je Pokémon krachtiger te maken nadat ze zijn geëvolueerd, want dan krijg je in verhouding meer Combat Power (CP).

15. Het verdedigen van een Gym is niet alleen maar handig voor je team, maar het levert ook nog eens wat op. Je krijgt namelijk een dagelijkse bonus, in de vorm van XP, voor inzetten van je Pokémon voor een Gym. Hoe meer Pokémon je aan Gyms hebt toegekend, hoe hoger die dagelijkse bonus wordt. Daarnaast krijg je dan ook nog eens extra Stardust en Coins. Je kunt de bonus elke dag ophalen door naar de Shop te gaan en op het blauwe schild te drukken. Vergeet dus niet elke dag je beloning op te halen!

16. Je kunt razendsnel items van Pokéstops krijgen terwijl je bijvoorbeeld in de bus zit. Je hoeft namelijk niet de complete animatie af te kijken wanneer je items ontvangt. Door meteen op het kruisje te drukken kun je meteen weer doorspelen, maar krijg je alsnog de items binnen.

17. Het bewegende gras op je kaart geeft aan waar Pokémon waarschijnlijk op zullen duiken. Het geeft je absoluut geen garantie dat je er ook daadwerkelijk Pokémon zult gaan vinden, maar de kans is wel zeer groot.

18. De wereld in Pokémon Go is gebaseerd op je eigen omgeving, zoals je vast al is opgevallen. Rivieren in het echt zijn bijvoorbeeld ook rivieren in het augmented reality, en hetzelfde geld voor bossen, bergen en wegen. Dat heeft ook daadwerkelijk invloed op de soorten Pokémon die je kunt vinden. Elke Pokémon kan overal opduiken, maar de kans dat je een water Pokémon tegenkomt is bijvoorbeeld groter als je in de buurt van een meer loopt. Hier kun je meer lezen over de locaties van Pokémon.

19. Ook het tijdstip waar op je Pokémon vangt heeft invloed op welke exemplaren je tegen kunt komen. Midden in de nacht is de kans op een Zubat bijvoorbeeld groter.

20. Een select aantal Pokémon kun je echt alleen in bepaalde gebieden vinden. Dan hebben we het niet over in het bos of midden in een winkelcentrum, maar over bepaalde delen van de wereld. Gelukkig zal Niantic Labs hoogstwaarschijnlijk binnenkort een ruil-functie introduceren, waardoor je alsnog zonder het vliegtuig te pakken alle Pokémon kan verzamelen.

21. Pokémon Go is mateloos populair, wat helaas ook zo zijn keerzijdes heeft. Zo waren de servers van Niantic Labs niet voorbereid op dit ongekende succes, wat resulteert in crashende apps en errors wanneer je verbinding probeert te maken met de servers. Na een paar keer opnieuw verbinding maken komt het meestal wel goed, maar vergeet niet de app echt te sluiten. Alleen dan wordt er echt opnieuw verbinding gemaakt, en is de kans dus ook groter dat je gewoon kunt beginnen met spelen. Ga dus niet alleen naar je homescreen en dan terug, maar sluit de app echt in je multitask-menu.

22. Een ander behoorlijk vervelende glitch zorgt er soms voor dat je app opeens opnieuw wordt opgestart tijdens een Gym gevecht. Je kunt het gevecht dan opnieuw starten, maar meestal wordt je er dan weer uitgegooid. Dat komt omdat de servers denken dat je je vastgelopen gevecht nog bezig is en je niet twee gevechten tegelijkertijd kunt doen. Wacht dus even een paar minuten en begin dan weer opnieuw.

23. Als je Pokémon Go begint te spelen dan zul je vooral de wat zwakkere en minder zeldzame exemplaren tegenkomen, zoals Zubat, Pidgey en Drowzee. Naarmate je een hoger level krijgt zul je meer zeldzame Pokémon tegen komen, dus heb even geduld. Je kunt dit proces echter versnellen door de zwakke Pokémon gewoon te blijven vangen, zoals we je in dit artikel uitleggen.

24. Sterkere en zeldzamere Pokémon zijn vaak moeilijker om te vangen, zoals je in eerdere tips al las. Een groene ring is het makkelijkst en een rode ring het moeilijkst, dus let goed op de kleur. Moeilijk te vangen Pokémon zullen sneller weer uit je Pokéball springen of zelfs wegrennen. Je kunt items zoals berries kopen of vinden om het vangen van moeilijke exemplaren te vergemakkelijken.

25. Per soort ei moet je een andere afstand lopen om het ei uit te laten komen. Uiteindelijk zal er een Pokémon uit komen, maar welk soort je zult ontvangen hangt af van verschillende factoren. In dit artikel leggen we je precies uit hoe de eieren in Pokémon Go werken, en welke Pokémon er precies in je ei kunnen zitten.

26. Pokémon in natuurlijke leefomgeving

Zee-Pokémon als Magikarp vind je vaak bij de zee, bos-Pokémon als Caterpie vind je in het bos of bij parken. Gastly verschijnt alleen ‘s avonds. Zoek je Pokémon dus op plekken waar ze leven.

27. Speciale Pokémon vangen

Wil je speciale Pokémon vangen? De belangrijkste tip: ga erop uit. Ze komen niet naar je toegelopen! Kijk goed in het Nearby-scherm welke Pokémon er vlak in de buurt zijn en ga ook op zoek naar hun natuurlijke leefomgeving.

28. Egg laten broeden

Tijdens het spel verdien je Eggs. Deze moet je laten uitbroeden over een aantal kilometer, bijvoorbeeld 5 of 10. Het is niet mogelijk om je Egg sneller te laten uitbroeden door sneller te reizen met bijvoorbeeld een scooter of een auto. Het schijnt dat de maximale snelheid 15 kilometer per uur is, dus met de fiets zou je het eventueel wel kunnen proberen.

About The Author