We zijn weer in een nieuw jaar waarvoor iedereen weer goede voornemens heeft bedacht. Op het lijstje van heel veel goede voornemens voor het nieuwe jaar staat AFVALLEN altijd in de top 5.

Om daar een beetje bij te helpen hebben wij een lijst met 100 tips om af te vallen. met deze tips zal je het ook langer volhouden en niet binnen 2 maanden stoppen. Sommige tips die in onze lijst staan helpen niet met afvallen maar wel met het op gewicht blijven.

top 100 afvallen afslank tips

Top 100 tips om af te vallen / afslank tips

Op nummer 1

Afslanktip 1

Koop zo vaak mogelijk verse of ingevroren groenten. In blik verpakt voedsel bevat vaak een grote hoeveelheid Sodium, zodat u niet onbedoeld ‘opblaast of opzwelt’ van dat chemisch goedje. Leer de verpakkingslabels van voedingsmiddelen en dranken lezen en interpreteren. De meeste kwaliteitsproducten krijgen een over de inhoud informerend etiket mee. Let er op dat de volgende punten er op staan: grootte van een portie, aantal porties per verpakking, aantal toegestane porties per dag en per portie de calorische waarde, de hoeveelheid aan proteinen, koolhydraten, vet en Sodium.

Afslanktip 2

Als je steeds meer gewicht verliest en je dus goed ‘gepresteerd’ hebt, trakteer jezelf dan op een ‘non-food’-verrassing. Koop een boek, dat boek dat je reeds lang wilde hebben, ga naar de bioscoop (geen snoep meenemen), koop een nieuw kledingstuk of trakteer jezelf op een andere niet eetbare verrassing.

Afslanktip 3

Eet of drink niet terwijl je in je auto rijdt, of in welk ander vervoermiddel dan ook. Een appel mag.natuurlijk wel.

Afslanktip 4

Eet of drink niet terwijl je televisie kijkt of als je luistert naar muziek. Als je eet moet je je door niets laten afleiden.

Afslanktip 5

Vermijd doezelen of slapen na het eten. Probeer in elk geval te bewegen, in of buiten je huis. Wandel eens een blokje om in plaats van in de ligstoel te kruipen of languit televisie te kijken. Houd een logboekje bij van al je sportieve activiteiten, zelfs als het slechts gaat om een blokje om. Je gaat toch meer aan een oefeningetje wennen en dat is de bedoeling. Zet ‘GEEN’ in het logboekje als je niets hebt gedaan die dag.

Afslanktip 6

Houd je favoriete snoepjes of knabbeltjes buiten de deur. Vertel je familie dat er in je huis niet meer gesnoept wordt, tenzij het gaat om snoep waarvan je gruwelt. Koop snoep waarvan je zelf niets lust

Afslanktip 7

Wilt je iets dat koel en zoet is, neem dan een waterijs vormpje en gebruik suikervrije siroop om ijs te maken. Verban ijs of iets van dien aard uit de diepvries.

Afslanktip 8

Als je een gekoeld drankje wilt, zet dan een bakje sinaasappelsap in je diepvries en laat dit bijna bevriezen. Even roeren en daar heb je een dorstlesser die niet slecht is voor de lijn.

afslanktip 9

Ga nooit met een hongergevoel naar een winkel. Uit onderzoek blijkt dat dit je aanzet tot dieetonvriendelijke aankopen. Ga ook niet zonder lijstje naar de winkel om geen onnodige aankopen te doen. Koop slechts dan iets wat niet op de lijst staat, als daarvoor een goede reden is, zoals een aantrekkelijk aanbod.

afslanktip 10

Vries kliekjes in of gooi ze weg, eet ze echter niet nog voor het slapen gaan even op. Voedsel waarvan je snel dikker wordt mag nooit bewaard blijven, weg ermee.

afslanktip 11

Voor elke maaltijd, groot of klein, moet je de tafel dekken met de volgende zaken: tafellaken, bord, mes, vork, lepel en servet. Het bijzondere is dat je dit doet voor zowel het eten van brood als ook voor chips of een reep chocolade, en op elk tijdstip van de dag.

afslanktip 12

Vermijd hapklare handzame zaken als pinda’s, chips, blokjes kaas en andere partysnacks. Van deze kleine verleiders eet je al snel meer dan je eigenlijk van plan was.

afslanktip 13

Alcohol is ook een boosdoener. Deze lekkernij doet je niet alleen vergeten dat je op dieet bent, maar zet ook sneller voedsel om in vetweefsel en remt de verbranding van vetstoffen.

afslanktip 14

Kijk eens naar dikke mensen in een restaurant, kruipt dan in de huid van een diëtist. Hoe eten deze mensen, gehaast of kalm? Eten ze voor de smaak of om de hoeveelheid? Zie je er ook zo uit als je eet? Wil je er ook zo uitzien?

afslanktip 15

Zet een spiegel recht tegenover je op tafel als je eet. Kijk dan hoe je eetgewoonten er uit zien. Is het plezierig om jezelf te zien eten of merk je onsmakelijke zaken op?

afslanktip 16

Gebruik om te eten een kinderbestekje en een ontbijtbordje. Zeker als je je portie vlees in kleinere stukjes snijdt, lijkt het nu wel een bord vol.

afslanktip 17

Eten met Chinese stokjes kan iemand ook tot vermageren brengen als men alle voedsel uitsluitend met stokjes tot zich neemt Denk eens aan de pinda’s die je zult laten staan. Roken gaat moeilijker en drinken kan alleen met holle stokjes.

afslanktip 18

Neem voor elk middag- en avondmaal een salade of een kop soep. Eet deze langzaam, je speciale bestek (soep niet met stokjes) gebruiken en denk eraan langzaam te eten. Het langzame eten is bedoeld om de hersenen te foppen. Het duurt ongeveer 20 min, voor het tot je brein doordringt dat je eet en dat het hongergevoel dus mag verdwijnen. Salade (met sla, rauwe groenten en wat azijn) kan bovendien de spijsvertering stimuleren. Neem tijdens het eten de tijd op. Je zult minstens twintig minuten over je hele maaltijd moeten doen om bovenstaande redenen.

afslanktip 19

De tip met het kleine tafelgerei is ook een bedriegertje. Omdat je in verhouding net zoveel op je bord doet is je portie in het echt natuurlijk kleiner. En omdat je langzamer eet, duurt het net zolang om je bord leeg te eten dan normaal. Het klinkt simpel maar werkt wel en daar gaat het om.

afslanktip 20

Word je uitgenodigd voor een feestje, vraag dan je gastvrouw haar medewerking in je strijd tegen het vet. Iedereen zal bereid zijn meer met rauwe groenten te doen of met vers fruit maar geef de gastvrouw dan meteen wat tips die je tevoren even opzoekt. Soms is de schaal, voor u bedoeld, eerder leeg doordat de anderen er even graag van ‘snoepen’.

afslanktip 21

Ga vrij laat naar een feestje en vertrek eveneens wat eerder. Dit heeft tot gevolg dat je niet zolang aan de verleiding hoeft bloot te staan. Ga in ieder geval ver van de hapjestafel zitten. En je drankje is natuurlijk een vruchtensapje of een watertje. Bedenk dat Spa-groen, Tonic en Ginger-Ale 66k 10% suiker bevatten!

afslanktip 22

Verkeer je in de ‘gelukkige’ omstandigheid voor je werk te moeten lunchen en gebeurt dit vaak, probeer dan licht te eten, salades of vis en vers fruit.

afslanktip 23

Moet je om welke reden dan ook deelnemen aan een etentje waaraan je je niet kunt onttrekken, ga dan enkele dagen tevoren minder eten. Jezelf beloven dat je erna zult minderen is jezelf voor de gek houden en veel te moeilijk.

afslanktip 24

Eet als je eens snoepen wilt altijd fruit (in kleine partjes). Je moet elk stukje goed kauwen en proeven. Sta stil bij wat je eet.

afslanktip 25

Ga, als je op het punt staat de koelkast te plunderen, een blokje om, verlaat in ieder geval de keuken. Doe iets om je gedachten te verzetten. En als niets je vreetbui kan remmen, probeer dan een half uur te wachten voor je werkelijk begint. Zijn de dertig minuten voorbij probeer er dan zestig van te maken.

afslanktip 26

Spoel, telkens als je aan iets lekkers denkt, je mond. Gebruik een mild mondwater, liefst met een wat zure smaak.

afslanktip 27

Zet je weegschaal in de keuken en weeg zo vaak als nodig is. De een vindt steun in af en toe wegen en steeds een lager gewicht te constateren, de ander heeft baat bij het op de schaal stappen als zich een ‘vreetbui’ aandient. Soms echter geeft de schaal niet de juiste gegevens maar kunt je je figuurverandering aan je kleding bemerken. Deze gaat bijvoorbeeld losser om de heupen zitten of de plooien vallen ineens anders. Bedenk dat niet alle gewicht vet is en dat je spieren kunt krijgen op plaatsen waar eerst vet zat.

afslanktip 28

Vertragingstechnieken zijn de beste methodes om vraatimpulsen aan te pakken. Net als in punt 25 gaat je uitstel bewerkstelligen. Het gaat als volgt: je gebruikt een keukenwekker die je op tien minuten zet als je een eetimpuls krijgt terwijl het nog geen etenstijd is. Voor hij afloopt bedenkt je of je werkelijk niet zondervoedsel zou kunnen voor de normale maaltijd. Of zoek in die tien minuten naar een andere recreatievorm die niet aan eten doet denken.

afslanktip 29

Schrijf op een bloknoot alles op wat je at gedurende de dag, wat je voelde toen je at en wie erbij was. Bekijk dit verslag na een of twee weken. Zo kun je zien bij welke emotie je eet of gaat eten en in de nabijheid van welke mensen je begint te eten of welke mensen je tot eten aanzetten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

afslanktip 30

Eet alles wat je eet op een en dezelfde plaats zoals bijvoorbeeld aan de keukentafel Zo voorkomt je gedachteloos eten voor de tv. of aan de telefoon. Automatisch eten is een echte dikmaker en is dus vijand nummer één.

afslanktip 31

Maak van elke maaltijd een prettige gebeurtenis. Geniet van elke hap. Dek telkens een aantrekkelijke tafel met een kaars, bloemen of mooie servetten. Zodoende haal je het vervelende van je dieet af en hoe meer je van je maaltijd geniet, hoe gemakkelijker het is om blijvend slank te blijven.

afslanktip 32

Vouw je kleine tafelbestek in een servet, zodat de aanvang van je maaltijd een bewust moment wordt. Begin pas met het ontvouwen van dat servet als de anderen al beginnen aan hun maal. Eet je alleen, dan kijkt je eerst naar je voedsel. Is er misschien iets dat je kunt veranderen zodat het er smakelijker uitziet? Zoja, maak er dan een notitie van voor de volgende keer.

afslanktip 33

Ben je linkshandig, eet dan met je rechterhand en omgekeerd. Gaat dit niet wat langzamer? Mooi zo.

afslanktip 34

Eet dat wat je het lekkerst vindt het eerst. Zo zul je een gevoel van voldoening niet voorbij eten. Je doet dat wel als je favoriete kostje nog op je bord ligt.

afslanktip 35

Krijg je in een restaurant veel te veel op je bord, schuif de helft dan apart op je bord en doe er veel peper en zout op. Zo is de verleiding om toch alles op te maken weggenomen. Meestal zal je in je jeugd zijn bijgebracht dat het zonde is eten weg te gooien. Kun je het niet over je hart verkrijgen het eten te bederven, neemt het dan mee naar huis en vries het in.

afslanktip 36

Iets soortgelijks is over het eten zout te strooien nadat je de verzadiging begint te voelen. Het lijkt op bovenstaande maar toch pakt het iets anders uit.

afslanktip 37

Leg na elke hap je eetgerei neer en geniet van je hapje. Proef de smaak van je voedsel alsof het een smaaktest betreft.

afslanktip 38

Neem een ijsklontje in de mond als je aan het koken bent. Je neemt echt een grotere hoeveelheid calorieën tot je dan je denkt doordat je ongemerkt steeds proeft.

afslanktip 39

Drink tijdens het bereiden van de maaltijd een groot glas water. Je maag heeft dan al wat vulling voor je aan dat maal begint en je verzadigingsgevoel komt eerder op.

afslanktip 40

Als het je niet lukt van het eten af te blijven tijdens het eten dan moet je het eens proberen met een maskertje voor. Of met een theedoek voor neus en mond. Je moet nu bewust steeds de doek of het masker ophouden om te proeven, of je wordt je bewust van de steeds weer omhoog komende volle lepel die tegen je maskertje tikt.

afslanktip 41

Neem nooit meteen een hele portie eten op je bord, maar begin met de helft. Daarna neem je nog eens de helft van de helft die over is en bedenk terwijl je dat opeet of je dat laatste beetje nu wel echt nodig hebt om verzadigd te raken.

afslanktip 42

Gebruik op je salades steeds citroen en/of azijn dressings. Vraag in een restaurant gerust om een salade met deze dressing.

afslanktip 43

Je kunt natuurlijk ook een klein flesje met schroefdop kopen om een eigen dressing mee te kunnen nemen in tas of broekzak.

afslanktip 44

Vergelijk de labels van gelijksoortige producten en let er niet alleen op hoeveel vet of calorieën er in zitten, maar ook hoeveel suiker. Sommige ‘laag vetgehalte’- yoghurts bevatten juist extra suiker.

afslanktip 45

Let op de porties die je eet Een beker kwark van 800 gram bevat niet één maar twee porties. Kwark is in nogal wat soorten te koop zoals bijvoorbeeld de magere kwark met 90calorieën en 1 gram vet per portie en wat dacht je van gewone kwark met 120 calorieën plus 5 gram vet per portie.

afslanktip 46

Veel van de bovenstaande tips komen uit foldertjes en pamfletten welke je gratis tegen vergoeding bij diverse verenigingen kunt opvragen. Te denken valt aan Hartstichting of Bureau van de Voeding. Deze instellingen zullen je inlichtingen kunnen geven over het belang en de methode van afslanken en gezonder leven.

afslanktip 47

Houd jezelf niet voor de gek. Als je zoutjes in huis haalt, zul je er ook van eten. Als je ze niet koopt dan loop je geen risico. Ook je familie moet zich ervan bewust zijn dat je je in moet spannen om je aan het dieet te houden. Dus, geen nootjes eten als je erbij bent. Wat je niet ziet, zul je niet willen eten. Wat er niet is, kun je niet eten.

afslanktip 48

Eet, voor je naar restaurants gaat, eerst een of twee sneetjes Malsovit. Weet je nog van dat vertraagd verdwijnende hongergevoel. In het restaurant vertel je de ober wat je op je bord wilt hebben en wat niet. Sausjes zijn dikmakers dus die gaan apart. Sla moet met citroen en azijn aangemaakt zijn. Gebruikte men olie, stuur het terug.

afslanktip 49

Verlaat het pand als je collega’s met verjaardagstraktaties rond gaan. Kun je er niet onderuit, zegt dan dat je er niet om geeft. Zeg niet dat je aan de lijn doet, omdat men dan onmiddellijk zal proberen toch iets aan je kwijt te raken.

afslanktip 50

In plaats van binnen te blijven in het lunchuur en (het verkeerde) te eten, ga je naar buiten (als het weer dit toelaat) en wandel wat. Neem even de tijd om van je werk te vluchten en te ontspannen.

afslanktip 51

Wen jezelf een ritme aan dat helpt te vechten tegen je probleem. Leer op gezette tijden te slapen, bewegen (sport), eten en werken. Laat deze routine een hulp zijn, een steun, om zonder honger door de dag te komen.

afslanktip 52

Vermijd gelegenheden als café’s en bars tot je sterk genoeg denkt te zijn om de toespelingen over je afvallen aan te kunnen. Je moet ongetwijfeld vele drankjes afwijzen omdat je slechts ‘een watertje’ drinkt en je zult worden uitgemaakt voor ongezellig en spelbreker.

afslanktip 53

Drink je toch alcohol, probeer dan eens lichtbier of een lichte cocktail (met veel soda of ijs). Drink bier uit een klein glas in plaats van uit een pul.

afslanktip 54

Ga je uit, ontloop dan zoutjes, chips en ander hartigs. Je krijgt er dorst van en je eet er snel te veel van. Je drinkt natuurlijk geen alcoholische drank voor het eten, om dan het vermogen in te schatten wat nog wel en wat niet meer kan worden gegeten.

afslanktip 55

Ga je met een groep uit en neemt men wijn voor de hele groep, dan neem je slechts een half glas en proeft daarvan kleine nipjes. Het legen van het glas heeft tot gevolg dat het weer gevuld wordt Van alle drankjes is gewoon bronwater toch nog het beste. Daarom is het raadzaam daarvan steeds een fles of karaf op tafel te hebben.

afslanktip 56

Soda en mineraalwater, één-calorie-drankjes en sinaasappel en tomatensap kun je in elke gelegenheid en op elk feestje krijgen. Om iets in de hand te hebben zijn deze drankjes aanbevolen omdat je lijkt te drinken en omdat er weinig calorieën in zitten.

afslanktip 57

Je eetgewoonte moet worden als in het Oudhollandse gezegde dat zegt: Eet ‘s morgens als een keizer, ‘s middags als een burger en ’s avonds als een bedelaar. Lukt het je niet ‘s morgens (veel) te eten, sla dan het avondeten eens over, dan gaat het een stuk makkelijker. De grootte van je ontbijt kan ook gedurende een bepaalde tijd steeds toenemen. Een verdeling van calorieën ziet er dan uit als 40% – 30% – 30% over de dag verspreid. Dit alleen om te leren ‘s morgens meer te eten.

afslanktip 58

Sla nooit een maaltijd over. Het is onrealistisch te denken dat je er komt met een hongergevoel. Eet alles wat binnen de grenzen van je dieet is toegestaan. Heb je problemen met je dieet, vraag dan of je diëtist(e) je een paar recepten kan geven of je op een andere manier kan helpen.

afslanktip 59

Het gevaar is dat je hierdoor makkelijker naar tussendoortjes grijpt. Niet alleen mis je dan veel noodzakelijke bouw en voedingsstoffen, maar je dieetplan komt er ook door in gevaar.

afslanktip 60

Vergewis je ervan dat er, buiten je normale voedingsmiddelen om, geen snel te bereiden hapjes in huis zijn. Als je voor een snack eerst een aantal handelingen moet verrichten om het te kunnen eten zal de trek ernaar minder zijn dan wanneer je even snel een zak open kunt maken.

afslanktip 61

Eet nooit staande of liggend of bed of op de bank.

afslanktip 62

Als je dan toch persé eens wil zondigen, zorg er dan voor dat er een gezinslid of vriend(in) bij is. Probeer dus niet stiekem te snoepen.

afslanktip 63

Verlaat de tafel als je klaar bent met je maaltijd. Ga niet naar de nog etende tafelgenoten zitten kijken.

afslanktip 64

Laat je tafelgenoten hun bord meteen na de maaltijd schoonmaken om je de kans te ontnemen nog even met een vinger door de jus te gaan. Het kan soms erg moeilijk zijn af te slanken.

afslanktip 65

Bewaar je voedsel in ondoorzichtige dozen en het liefst op een moeilijk of geheel niet zichtbare plaats. Zoals de bovenste schap van een kast of onder in de kelder. Je moet moeite doen voor een hap, weet je nog.

afslanktip 66

Koop geen snoep voor je familie want uiteindelijk eet je er zelf toch ook weer van mee. Hoe moeilijk het ook is, neem je kinderen niet mee naar een hamburger-, frites- of ijstent, omdat de kans dat je mee zult eten dan wel erg groot is. Tevens is het voor jezelf ook geen pretje al dat ‘gevreet’ om je heen.

afslanktip 67

Neem je kinderen niet mee wanneer je gaat winkelen, maar breng ze even bij de buren. Kinderen zullen, wanneer ze in een supermarkt zijn, je hoofd gek zeuren om allerhande snoep en zoetigheid. Houd je aan het lijstje dat je tevoren hebt gemaakt.

afslanktip 68

Probeer de sleur van je eten te doorbreken. Experimenteer eens met een grill of oven, probeer eens rauwe groenten of gepofte aardappels. Een salade kan ook al een heel andere wending aan je maaltijd geven, deze bevat, mits goed bereid, weinig calorieën en kan met talloze ingrediënten worden gemaakt.

afslanktip 69

Bereid je voor op je etentje door er van tevoren al aan te denken, bedenk wat je tegen de kelner zult zeggen over salades en toetjes en wat je bord wel en niet mag bevatten. Eet ondertussen een sneetje Malsovit of een Malsovit-maaltijdkoek met een glas water.

afslanktip 70

Sla voor de maaltijd het zogenaamde ‘aperitiefje’ over. Voor jou geen drank of toastjes en dus ook geen stokbrood met kruidenboter. Neem een glas mineraalwater en bij hoge uitzondering een droog toastje. Ben je in een restaurant en wil de ober iets op je bord leggen wat je niet wenst, hou dan je hand erboven (hiervoor moet je de ober tevoren in de gaten houden om alert te reageren).

afslanktip 71

Wees erg precies in het verwijderen van vetrandjes die aan je kip, rund- of varkensvlees zitten. Van gevogelte altijd het vel verwijderen voor je begint te eten.

afslanktip 72

Als je tijdens een zakendiner of -lunch ‘moet’ blijven eten, neem je natuurlijk telkens een andere groente op je bord. Vraag de kelner om extra groenten, deze zullen altijd snel kunnen worden aangevuld.

afslanktip 73

Neem bij je melkman of in de supermarkt altijd magere melkproducten in plaats van volle. Chocolademelk is een afrader maar karnemelk mag.

afslanktip 74

Een zogenaamd vruchtenschaaltje als toetje is goed als er vers fruit in is verwerkt. Vaak echter zal men er blikvruchten in doen die uit de siroop komen. Siroop is suiker in water opgelost, niet echt de beste keuze voor iemand die lijnt.

afslanktip 75

De woorden light, of calorie-arm zeggen op zich weinig over de inhoud en voedingswaarde van een product. Iets kan vetarm heten en kan vol zitten met suiker of lege calorieën.

afslanktip 76
Schrijf je dagelijkse belevenissen op in een eetdagboek. Beschrijf je maaltijden, wat je hebt gegeten, hoe of door wie ze zijn gemaakt, de mooie kanten van het afvallen maar ook de moeilijke dingen. Laat ook de diëtist(e) in je dagboek lezen zodat deze je tips of stimuli kan geven om je doel sneller of gemakkelijker te bereiken.

afslanktip 77

Je lichaam draait op voedsel, ben je te zwaar dan moet je gaan lopen. Laat de auto of fiets eens staan en wandel eens naar een vriend(in). Loop elke dag een blokje om of verken de omgeving van je woonplaats. Begin met kleine stukjes en maak hiervan steeds langere tochtjes.

afslanktip 78

Doe meer te voet is de stelregel. Iemand met overgewicht zal neigen naar minder bewegen. Wandelen is iets wat iedereen kan en wat men snel in eigen tempo kan opbouwen tot een acceptabel niveau. Slenteren is je eer natuurlijk te na. Vooruit met forse pas.

afslanktip 79

Probeer niet te verworden tot een ‘bankornament’ maar beweeg je wat meer door de kamer. Sta wat vaker op om iets voor een ander te halen en ga wat vaker verzitten. Zet als je naar de winkel gaat je auto niet op de stoep voor de deur maar in dat parkeerplekje wat verderop zodat je medemens die slecht ter been is geen hinder van je heeft. De boodschappenwagen breng je natuurlijk terug tot in de winkel.

afslanktip 80

Koop, draag en gebruik sportieve kleding. Het zit prettig en je kunt er makkelijker mee bewegen. Schaf deze kleding niet op de groei maar op de krimp aan!

afslanktip 81

Indien dit in je leefpatroon past, moet je vooral ook seksueel actief blijven. Liefde kan vele problemen wegnemen maar waar geen liefde is wordt deze vaak vergeten door eten. Ook de dikkeren onder ons kunnen een bevredigend sexleven genieten. Geeft het toch problemen dan kan een van de vele bureaus op dit terrein je verder helpen maar geef niet op.

afslanktip 82

Wees realistisch over het gewicht dat je per maand zult kunnen kwijt raken. Wees niet ongerust als er eens niets is verloren. Je hebt dan normaal gezonde spiergroei gehad of er is wat extra vocht in je lijf achter gebleven. Reken op maximaal twee of drie pond per week nadat de eerste ponden er af zijn gevlogen. Gebruik een suikervrije kauwgum als je aan het koken bent of knabbel aan een selderie stengel en kauw goed op de stukjes.

afslanktip 83

Las één keer in de week een junkdag in, eet alles waar je trek in hebt. Het is een beloning voor zes dagen lang je best doen en geeft je extra energie voor de volgende zes dagen.

afslanktip 84

Slaap voldoende!Wie voldoende nachtrust krijgt heeft meer energie. Energie die je er dus niet ‘bij’ hoeft te eten. Als je genoeg nachtrust krijgt maakt je lichaam leptine aan, het stofje wat je hersenen verteld dat je genoeg hebt gegeten. Slaap je slecht? Dan is er te weinig leptine aangemaakt en zul je de hele dag de neiging hebben om te snacken. Als de energie niet uit nachtrust kan komen, dan maar uit een Mars. Zo werken je hersenen!

afslanktip 85

Gebruik veel kruiden. Pikante specerijen als spaanse peper, cayennepeper en ginger versnellen het metabolisme. Geef de voorkeur aan deze specerijen om je maaltijden mee op smaak te brengen.

afslanktip 86

Klaar met eten? Poets direct je tanden om te voorkomen dat je toch nog iets ‘na-eet’. Met een tandpastasmaak in je mond smaakt niets meer lekker. Caloriearme pepermuntsnoepjes of middeltjes voor een frisse adem hebben dezelfde werking. Zuig op een snoepje zodra je lekkere trek voelt opkomen.

afslanktip 87

Eten geeft ons een fijn gevoel. Gebleken is dat mooie muziek hetzelfde gevoel teweeg kan brengen. Vervang je tussendoortjes daarom eens met je lievelingsmuziek.

afslanktip 88

Ben je rechtshandig? Eet dan eens met links (en omgekeerd) het gaat misschien wat langzamer, maar je bent bewuster aan het eten!

afslanktip 89

Voor nachtelijke ijskastkrakers: zet een glas karnemelk op je nachtkastje en leg wat fruit klaar. Ook is het aanbrengen van een alarmbel aan het koelkastlampje een ludieke manier om van je uitstapje af te komen omdat je nu je medebewoners wekt als de koelkast open gaat en dat vindt men vaak niet prettig.

afslanktip 90

Kunt u borduren, werk dan na een begane zonde aan een spreuk: ‘Een minuut in de mond een uur in de maag, de rest van uw leven op uw heupen’ (buik) of ‘Van eten krijg ik het op mijn heupen’ of ‘Bezint eer gij begint’ (voor in de koelkast) kun je niet handwerken schrijf deze spreuken dan met koeienletters op borden. Zet dit bord op een duidelijke plaats in huis.

afslanktip 91

Zoek een medeafvaller om je lot mee te delen. Probeer elke dag met deze persoon te praten over de dingen die je bezig houden. Bemoedig elkaar en houd elkaars vorderingen in de gaten. Is er niemand die je probleem met je kan delen bezoek dan een social netwerk of een website zoals vetvrij.com. Vertel ook hier dat je aan het afvallen bent en zoek steun.

afslanktip 92

Ontloop moedeloze, teleurgestelde en negatieve mensen die met diëten nooit dat hebben kunnen bereiken wat je van plan bent. Denk positief, leef volledig maar eet met mate. Je komt er wel ook al lukte het een ander niet.

afslanktip 93

Denk niet alleen positief maar denk ook dun. Stel uzelf een doel dat de moeite waard is. Koop voor jezelf een prachtig kledingstuk in die maat die je als einddoel in zicht hebt. Zo kun je het einde vanzelf zien naderen.

afslanktip 94

Wees vastberaden en assertief. Assertief wil niet zeggen agressief maar het is recht op de man af zeggen wat je wilt zonder schofferen.

afslanktip 95

Laat bij elke maaltijd iets op je bord achter, een hapje of stukje laten liggen geeft je het gevoel dat je zelfs met nog minder toe kunt. Er is geen grotere zonde dan meer te eten dan je van plan was, omdat je dat restje niet kon laten staan. Haal jezelf over zo te denken.

afslanktip 96

Portie indeling begint in de winkel. Laat je groenten in afgemeten porties verpakken door je groenteman. Laat je vlees in de, volgens jou, enige, juiste hoeveelheden snijden bij de slager. Neem daar ook mager vlees in plaats van de koopjes. Je bent duurder uit maar hebt er wel een smakelijker en calorie-armer stukje vlees aan. (75 gr. duurmagervlees, kost hetzelfde als 150 gr. goedkoop vet vlees.)

 afslanktip 97

Je mag niet toegeven aan het verlangen om met vochtafdrijvers of heel sterke laxeermiddelen, even snel, een paar kilo af te vallen. Deze zaken zijn zeer slecht voor je ingewanden en ze leggen soms zelfs je darmen stil, waardoor je voedsel, zonder dat er iets van is opgenomen in het bloed, je lichaam verlaat. Je moet proberen af te slanken en gezond te blijven. Met zo’n zes tot zeven sneetjes Malsovit krijg je genoeg vezels binnen om je darmen goed te laten werken. Ook wandelen helpt bij darmproblemen. Vreemd genoeg zijn er weinig wandelaars die last van maag- of darmproblemen hebben.

afslanktip 98

Verwacht geen wonderen van jezelf of van de door jou gebruikte methode. Het vergt hard werken en veel bloed, zweet en tranen om iets slanker te worden. Zowel je gewoonten, je denken, je eetpatroon als je sportactiviteiten moeten veranderen om enig effect te hebben (anders is uw poging van begin af vergeefs). Hoe langzamer het gaat, hoe beter je jezelf voelt en hoe langer het VET wegblijft.

afslanktip 99

Zie dit hele afvalverhaal als een cursus. Je leert jezelf afvallen. Je leert een vak en er mag niets verkeerd aangeleerd worden. Wees niet te streng voor jezelf. Zie eens zaken door de vingers wanneer de zonde binnen het acceptabele bleef. Verwacht moeilijkheden onderweg, ze zullen zeker komen, dus wees voorbereid. Verander een heleboel kleine dingetjes in je leven maar blijf jezelf.

afslanktip 100

De laatste tip die ik je geef is dat elke persoon die voedsel aanbiedt met wantrouwen bejegend moet worden. Saboteurs en overvoerders kunnen het een afvallende erg moeilijk maken. Ga ze uit de weg. Vertrouw in het begin niemand tot je je pappenheimers kent. Een beetje paranoïde gedrag kan niet schaden maar kan wel een hoop moeite besparen. Lees deze honderd tips door net als de andere informatie en werk met het doel de baas over uw lichaam te worden. Ik wens je veel sterkte in het bereiken van je doel: een slank(er) lichaam en een gezondere eetlust.