Nederland telt acht officiële feesten (verdeeld over tien feestdagen), waarvan er twee als nationale feestdag worden aangeduid. De eerste is Koningsdag, een dag van eenheid en saamhorigheid die gevierd wordt op 27 april, de geboortedag van de huidige koning, koning Willem-Alexander. De andere nationale feestdag is Bevrijdingsdag: op 5 mei wordt de capitulatie van het Duitse leger in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog gevierd. Bevrijdingsdag is elk jaar een nationale feestdag; of het als vrije dag geldt is echter afhankelijk van de cao of de werkgever.

Nederland is sterk beïnvloed door het christelijke geloof en daarom staat er ook een groot aantal christelijke feesten op de feestdagen kalender: Kerstmis (eerste en tweede Kerstdag), Goede Vrijdag, Pasen (eerste en tweede Paasdag), Hemelvaarten Pinksteren. Op deze dagen, behalve Goede Vrijdag, hebben de meeste Nederlanders vrij. Ook Nieuwjaarsdag staat op de lijst van algemeen erkende feestdagen.

Voorts zijn er nog enkele tradities en feestdagen die hoewel niet officieel, wel op grote schaal gevierd worden. Zo worden tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, één dag voor Bevrijdingsdag, alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Sint-Maarten is een christelijk feest, maar het wordt vooral in het noorden van het land gevierd. Het eveneens van oorsprong christelijke carnaval wordt, voorafgaand aan aswoensdag, juist het uitbundigst gevierd in het zuiden van het land. Het kinderfeest Sinterklaas wordt in het hele land gevierd, met als hoogtepunt de zogeheten Pakjesavond op 5 december. Op Oudejaarsavond wordt het jaar ‘s avonds traditioneel met oliebollen, de oudejaarsconference en vuurwerk afgesloten.

top 100 grappige feiten nederland

De top 100 grappigste feiten over Nederland ziet u nu hieronder:

1)   De haring met gehakte rauwe uien en augurken is een nationaal gerecht. De Nederlandse verbruikt 12 miljoen kilo per jaar, wat neerkomt op minstens 5 vissen per persoon.

2) Nederland en Holland zijn niet synoniem. Holland is grotendeels het westelijke kustgebied van Nederland, bestaande uit Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag.

3) Het eerste land dat het homohuwelijk te legaliseren in 2001.

4) De Nederlanders zijn de wereld experts op het terughouden van het water van de zee en de rivieren draaien van Nederland in een Atlantis. De Amerikaanse regering wendde zich tot de Nederlanders om hulp te vragen tijdens de orkaan Katrina.

5) 70% van bacon de wereld komt uit Nederland.

6) De Nederlanders zijn de langste in de wereld met een gemiddelde hoogte van 184 cm voor mannen en 170 cm voor vrouwen. Sommigen geloven dat het het gecombineerde resultaat van DNA en zuivel is.

7) Gin werd uitgevonden in Nederland. Genaamd “jenever”, werd oorspronkelijk gebruikt voor medicinale doeleinden in de 16e eeuw.

8) De luchthaven Schiphol ligt eigenlijk 4,5 m onder de zeespiegel.

9) Het is logisch dat het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum te huisvesten de grootste Van Gogh collectie ter wereld hebben.

10) Voor de 4 avonden op rij in mei en juni lopen duizenden Nederlandse schoolkinderen en hun ouders 5 of 10 km per keer door de straten in enorme optochten genaamd de avondvierdaagse, tijdens de  avond vierdaagse slurpen ze op de helft van gesneden citroenen en kauwen snoep strings die om hun nek hangen.

11) 75% van de wereldbevolking de bloembollenteelt is afkomstig uit Nederland.

12) De meeste graven zijn verhuurd voor 10, 15 of 20 jaar alleen en niet gekocht vanwege de schaarste van het graf ruimte.

13) Het heeft meer dan 4.000 km bevaarbare kanalen, rivieren en meren.

14) Het was een van de zes stichtende leden van de Europese Unie.

15) Het hoogste punt van Nederland, Vaalserberg, ligt op slechts 323 meter boven de zeespiegel. De rest van het land is zo plat als een pannenkoek.

16) Het ouderschapsverlof voor zowel full-time werkende moeders en vaders, is tot 57 dagen en kan worden genomen op elk moment, totdat het kind 8 jaar oud is.

17) Het centrale plein van elke stad heeft zijn eigen helder verlichte kerstboom rond de kerst.

18) Een persoon drinkt gemiddeld 74 liter bier per jaar in Nederland.

19) Nederlandse liefde afkortingen, met 3 alfabetten als een snelle manier om te zeggen “u”, “met name”, “zogenaamd”, “vanaf”, “behalve voor”, “met betrekking tot”, “in plaats van” en “bekende Nederlanders persoon”.

20) Het uitgebreide mozaïek van dijken als aaneengeregen zou strekken voor bijna 80.000 kilometer.

21) De Nederlanders zijn ‘s werelds grootste koffiedrinkers na de Scandinaviërs met een gemiddelde van 140 liter koffie per jaar ofwel 3,2 kopjes per dag.

22) De Nederlanders hebben de laagste incidentie van lactose-intolerantie van een land op slechts 1%.

23) Een gemiddelde van 2 kilo drop of Nederlandse zoute-zoete drop wordt verbruikt door elke persoon per jaar met meer dan 80 ‘typische’ soorten zoethout beschikbaar om uit te kiezen.

24) De beroemde Nederlandse windmolens werden gebruikt om water weg te pompen voor honderden jaren.

25) Ongeveer 2/3 van Nederland is kwetsbaar voor overstromingen met 25 procent onder de zeespiegel en 50 procent minder dan 1 m boven de zeespiegel.

26) Liefhebbers van Victoria’s Secret zullen geïnteresseerd zijn om te weten dat een van de Angels van het lingeriemerk, Doutzen, een Nederlandse is en een van ‘s werelds top verdiende supermodellen, met haar eigen wassen beeld in het Amsterdamse Madame Tussaud’s.

27) 86% van de bevolking spreekt Engels als tweede taal.

28) Rotterdam is de tweede grootste haven van de wereld.

29) De Nederlandse stad Eindhoven is ook bekend als de “City of Light”, omdat de elektronicagigant Philips daar begon met producten zoals gloeilampen.

30) De Nederlanders waren de eerste om koffie op grote schaal te importeren naar Europa in de jaren 1600 en 1700

31) Nederlandse brouwerij Heineken is de 3e grootste bierbrouwer in de wereld met meer dan 140 brouwerijen in meer dan 70 landen. Terug naar huis, bezit Heineken ongeveer 50 procent van de Nederlandse biermarkt

32) Er zijn speciaal aangewezen “fietspaden” of fietspaden over het hele land en voetgangers mogen daar niet op lopen.

33) Volgens The Brewers of Europe, exporteert het Nederlandse biermerk het grootste deel van de bierproductie van alle landen in de wereld met ongeveer 50%.

34) Zijn inzet voor buitenlandse hulp is de 2e in de kopgroep van 18 landen volgens UNICEF.

35) Het heeft de hoogste bevolkingsdichtheid in Europa met 487 inwoners per vierkante kilometer.

36) Ongeveer 30% van alle Nederlandse zijn thuis geboren als gevolg van een groot en gevestigd netwerk van gecertificeerde verloskundigen.

37) De Nederlands maken kaas sinds het jaar 400.

38) Het is de grootste exporteur van kaas in de wereld met een prijs  rond EUR7 miljard.

39) De Maeslantkering, een beweegbare stormvloedkering bij Rotterdam, dat twee keer zo lang is als de Eiffeltoren hoog is.

40) De wereldberoemde tulpen en tulpenvelden van Nederland zijn niet afkomstig uit ons land. De eerste tulpenbollen werden eigenlijk uit Turkije geïmporteerd.

41) Vincent Willem van Gogh (1853-1890) is beroemd om zijn post-impressionistische werk en verreikende invloed op de 20ste-eeuw. Naast zijn wereldberoemde vaas met zonnebloemen en de sterrennacht, produceerde hij meer dan 2.000 schilderijen in iets meer dan 10 jaar.

42) Het zou gewoon 48 uur duren voordat de hele provincie Flevoland die 3 keer de grootte van Manhattan, New York heeft om te worden ondergedompeld in water.

43) Er zijn iets van 1.000 musea in Nederland.

44) het hoogste aantal deeltijdwerkers in de Europese Unie met vier op de tien mensen.

45) Nederlandse elektronische dansmuziek heeft de wereld veroverd met dj’s als Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack. Zij exporteren hun muziek tot in de verste uithoeken van de wereld. De export bedroeg 81.5 miljoen in 2010.

46) Een van de meest populaire snacks in Nederland is frietjes gedipt in mayonaise.

47) Het is nog steeds de historische molen hoofdstad van de wereld met meer dan 1.000 molens die nog steeds in werkende staat zijn.

48) Nederlandse kaas is de beste kaas van de wereld, zoals overeengekomen door 40 juryleden uit 17 landen, die 2.500 kazen beoordeeld in de 2012. De Wereld Kaasbereiding Contest werd gehouden in de VS.

49) Een van de grootste schilders en grafici in de Europese kunstgeschiedenis, Rembrandt van Rijn (15 juli 1606 – 4 oktober 1669), is Nederlands. Hij is ook een belangrijke kunst figuur in de Nederlandse geschiedenis, bekend van zijn werk ‘De Nachtwacht’ (1642).

50) Houten schoenen of klompen zijn populair in Nederland voor ongeveer 700 jaar als industrieel schoeisel gedragen door boeren, vissers, fabrieksarbeiders, ambachtslieden en anderen om hun voeten te beschermen tegen letsel en om droog te houden.

51) Oranje is de officiële kleur van Nederland als gevolg van het Huis van Oranje.

52) Gemiddeld fietst de Nederlandse persoon 2,5 km per dag en 900 km per jaar.

53) Ondanks het feit dat softdrugs legaal is in Nederland zie je bijna nooit een Nederlands persoon high.

54) De Nederlandse biermerken Heineken, Grolsch en Amstel zijn een van de meest bekende bieren in de wereld.

55) De 19 molens van Kinderdijk is een Unesco.

56) Nederlandse volwassenen doen graag hagelslag (het soort dat kinderen op ijs doen) op toast.

57) Kaas markten waar de kazen van de boeren zijn gewogen, geproefd en de prijzen in de afgelopen 300 jaar nog steeds bestaan ​​in Woerden en Gouda.

58) Ondanks het regenachtige weer, Gebruiken de Nederlanders regenjassen en regen poncho’s in plaats van paraplu’s.

59) Hoewel de kleuren van de Nederlandse Nationale vlag zijn rood, wit en blauw zijn, Toch besluit het koninklijk huis van Koningin Wilhelmina in 1937, dat een oranje wimpel gezien wordt als een teken van trouw van het Nederlandse volk aan het Huis van Oranje de nationale te begeleiden vlag.

60) Het is de fiets hoofdstad van de wereld met meer dan 18 miljoen fietsen in het land. Dat is meer dan 1 fiets per persoon.